Foto: SVT

Urban ansvarar över biståndet till Somalia

Uppdaterad
Publicerad

Till vardags är Urban Sjöström biståndschef för Sida på svenska ambassaden i Nairobi – och ansvarar över biståndet till Somalia. Nu byter han tillfälligt Östafrika mot byn Lunger mellan Örebro och Arboga.

Urban Sjöström är tillsammans med sin familj stationerad i Kenyas huvudstad Nairobi sedan 3,5 år tillbaka. Där arbetar han bland annat med det svenska biståndet till Somalia.

– Sverige har tredubblat sitt bistånd till Somalia de senaste tre åren. Vi har fokuserat på hälsa och bidragit till att en miljon somalier fått tillgång till primärhälsovård, säger Urban Sjöström.

Kan du berätta om en transport i Mogadishu?

– Vi har små kontor i Mogadishu i containers. Och när vi ska därifrån så får vi ta på oss hjäm och skyddsväst, vi tar med oss våra livvakter och sätter oss i en bombsäker bil.

– Somalia har fortfarande stora utmaningar: humanitär kris, väpnad konflikt med Al-Shabab, svaga institutioner och osäkerhet. Men under de tre år som jag varit här har det verkligen gått framåt, man har etablerat stabilitet på regional och lokal nivå. Somalier från Sverige och världen kommer tillbaka och investerar och bidrar, så det finns hopp.

Se en längre intervju med Urban Sjöström i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.