Jamaicanske sångaren Naggo Morris finns med på turnén. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Hon spelar in låtar med reggaestjärnor

Uppdaterad
Publicerad

För bara två år sedan lärde hos sig spela gitarr. Nu har femtonåriga Cassandra Rinaldo spelat in sina egna reggaelåtar på Jamaica. Till helgen ger hon sig ut på turné.

I en källarlokal i Örebro står Cassandra Rinaldo och repeterar med gruppen One Step och den jamaicanske sångaren Naggo Morris. Senare i veckan ger de sig ut på en kortare turné, med spelningar i bland annat Stockholm, Växjö och på musikfestivalen Live At Heart i Örebro.

Spelade in fem demolåtar

På kort tid har livet tagit en helt ny vändning för femtonåriga Cassandra.

– Det började med en lång jamaican som gick genom den lilla staden Hällefors. Han stötte ihop med mig och min familj genom en slump, säger Cassandra Rinaldo.

Vid det slumpartade mötet med musikproducenten Winston G. Harriot visade det sig att Cassandras mamma och pappa träffat en av Harriots vänner i samband med en dokumentärfilmsinspelning på Jamaica 1991. Det ledde till att han kom för att lyssna på One Step med Cassandra Rinaldo som sångerska. Och han tyckte om det han hörde.

– Hon är en väldigt, väldigt uttrycksfull sångerska. Så jag frågade om hon kunde följa med till Jamaica, säger Winston G. Harriot.

Under en intensiv vecka i Kingston på Jamaica spelades fem demolåtar in med erfarna musiker, bland dem den legendariske trummisen Sly Dunbar.

– Det var underbart. Jättecoolt, säger Cassandra Rinaldo.

”Hon är på gång”

En av de som hälsade på i studion One Pop i Kingston var Naggo Morris, som på 70- och 80-talet sjöng i Heptones.

– Hon har trevlig stil och fin röst och hon behärskar reggaerytmerna till fullo. Det kommer att gå bra för henne, säger Naggo Morris.

Han har nu rest till Sverige för att vara med på turnén.

– Det är verkligen en möjlighet för mig, säger Cassandra Rinaldo.

– Hon är på gång, hon har påbörjat sin resa. Det är en resa, men hon kommer att nå ända fram, säger Naggo Morris.

De här spelade med Cassandra Rinaldo på Jamaica

Lowell ”Sly” Dunbar, trummor

Earl ”Chinna” Smith, gitarr

Nambo Robinson, trombon

Robbie Lyn, synth

Chris Meredith, bas

Mark Stephenson, fiol

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.