Dom närmar sig i mobbningsmålet

Uppdaterad
Publicerad

Om en vecka, 2 juni, kommer domen i målet med den mobbade flickan som stämt Örebro kommun. Och det kommer att kosta, antingen för skattebetalarna eller för flickans familj.

Vi kallar henne för Anna. En flicka som berättar om år av mobbning ocn en skola som inte tog problemen på allvar.

– Retad, sparkad, spottad. Det var förskräckligt, berättade Anna för SVT Nyheter Örebro när vi träffade henne dagarna innan rättegången.

Elevombudet inkopplat

Skolinspektionen granskade Örebro kommun och hittade brister. Sedan var det upp till barn- och elevombudet att avgöra om kommunen behövde betala skadestånd. Barn och elevombudet ska fungera som en trygghet för elever och kan företräda dem i domstol.

– Det finns tydliga krav i lagen på vad som krävs för att jag ska kunna kräva skadestånd. De grundläggande förutsättningarna är att vi kan konstatera att det verkligen har skett en kränkning, säger Caroline Dyrefors Grufman, barn- och elevombud.

Ovanligt ärende

Det blev inget skadestånd för Örebro kommun den här gången. Men Annas familj var inte nöjda med beslutet och bestämde sig för att själva kräva skadestånd. Något som är väldigt ovanligt.

– I Örebro har ingen enskild elev stämt kommunen tidigare, säger Pernilla Wikström Pehrson, chefsjurist på Örebro kommun.

Nu kan det istället bli en dyr förlust för Anna och hennes familj. Om familjen förlorar är risken stor att de får stå för sina egna och kommunens rättegångskostnader.

– Kommunen har ju inte valt att driva den här processen utan varit angelägna om att göra upp utan en domstolsprocess, säger Pernilla Wikström Pehrson.

Kommunen kom med ”skambud”

Kommunen erbjöd Anna en förlikning på 10 000 kronor. Ett skambud enligt flickans advokat Bertil Schultz.

– Kommunen har satt skyddet för det egna anseendet högt, säger han.

Anser domstolen istället att Anna har rätt till skadestånd är det skattebetalarna som står för den kostnaden. Och Annas advokat tycker inte att kommunen har skött det här på ett snyggt sätt.

– Det skulle kunna få konsekvensen som kommunen fruktar, att det kan komma fler anspråk mot kommunen, säger Bertil Schultz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.