Daniel Kallin är nominerad till Årets bragd på Örebrogalan. Foto: SVT

Daniel försökte stoppa Oxhagenbranden

Publicerad

Renoveringen av den eldhärjade fritidsgården i Oxhagen är fortfarande i full gång. Skadorna blev omfattande, men hade kunnat bli ännu större om inte Daniel Kallin agerat.

Det var i början av maj förra året som fritidsgården i bostadsområdet Oxhagen sattes i brand. Daniel Kallin och hans familj hade precis kommit hem efter en heldag i Göteborg när han såg lågorna.

– Jag hade släppt av tjejen och dottern på innergården och skulle parkera bilen när jag såg gänget på bron. Jag klev ut och ifrågasatte vad de höll på med, säger han.

Oro i Oxhagen

SVT Play: Se inslaget med Daniel Kallin

Enligt Daniel Kallin blev det ordväxling och efter bara en stund började sten kastas mot honom och den 7-åriga sonen som fortfarande satt i bilen.

– Då insåg jag att det inte var så bra att stå kvar vid bilen. Det började regna mer sten och det var bara att se till att ta sig därifrån, säger Daniel Kallin.

Flyttat från Oxhagen

Han lämnade av sonen vid porten, men vände sedan tillbaka mot centrum igen.

– Jag stötte på ett gäng på bron. Då var jag tämligen arg och förbannad, och skrek att de skulle lägga av med det de höll på med, säger Daniel Kallin.

Han larmade 112 och kort därpå var både polis och räddningstjänst på plats. Men händelsen har satt spår hos familjen och någon månad senare flyttade de därifrån.

– Den grejen fick bägaren att rinna över. Det har gått i vågor de senaste åren med oroligheter, säger han.

Nominerad till Årets bragd

Nu är Daniel Kallin nominerad till priset för Årets bragd på Örebrogalan den 9 mars och det är inte första gången han uppmärksammas för sin insats.

För ett par veckor sedan fick han en utmärkelse av Brottförebyggande rådet och polisen för sitt civilkurage.

– Det känns jättekul och smickrande. Samtidigt känns det som att det är något som borde vara naturligt att man säger ifrån om något är fel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oro i Oxhagen

Mer i ämnet