Därför tappar Örebro som idrottsstad

Uppdaterad
Publicerad

Från bäst i Sverige till 26:e plats på två år. Sportjournalisten Johan Arvidsson förklarar varför Örebro inte längre tillhör toppen av landets idrottsstäder.

2011 tog Örebro hem titeln Sveriges bästa idrottsstad. Men när de 50 jurymedlemmarna i år fick säga sitt så hamnade Örebro först på en 26:e plats. Ett fall som förklaras så här av Johan Arvidsson, sportreporter på Nerikes Allehanda:

– Jag tror det beror mycket på att det inte finns plats för så många elitlag som det fanns 2011 då Örebro vann. Många klubbar har slagits om inte allt för mycket pengar, och det är det vi ser resultatet av nu just nu.

Sveriges bästa idrottsstad 2013

Negativ trend

Förutom hockeyn har många lag i Örebro haft en negativ trend sedan 2011. Positivt är däremot beskedet häromveckan att Örebro får SM-veckan vinter 2015.

– Det är en prestigevärvning. Ett kvitto till Örebro som idrottsstad att man finns med där och kan få ett så stort evenemang. För det är ett jätteevenemang nu för tiden, säger Johan Arvidsson.

Västerås tappar två placeringar från förra året till på plats 30. Vinnaren presenteras i helgen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges bästa idrottsstad 2013

Mer i ämnet