Under flera timmar var all biljettförsäljning utslagen här på Filmstaden i Örebro. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Datasystem slogs ut – biljettförsäljning stoppades

Uppdaterad
Publicerad

Biobiljettförsäljningen och flera samhällsviktiga webbsidor slogs ut under fredagen.

SF Bio kunde under flera timmar inte sälja biljetter till sina föreställningar, varken på nätet eller på biograferna. På Filmstaden i Örebro lyckades man få igång sin biljettförsäljning vid 20.30-tiden.

En rad webbsidor har också legat nere under fredagen. Bland annat handlar det om Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

”Vi har problem”

– Vi har tekniska problem och vi arbetar med det här. Vi kommunicerar just nu via Facebook och Twitter. Det går inte att komma åt krisinformation.se från vissa internetleverantörer. Vi vet inte vad det beror på, säger Marcus Årskog på MSB:s presstjänst.

Är det en hackerattack?

– Det kan jag inte svara på. Vi kan bara konstatera att vi har problem och att vi arbetar med det.

Hur allvarligt är det att krisinformation.se ligger nere?

– Det kan jag inte svara på, säger Marcus Årskog.

Vid 21.30-tiden lyckades MSB få igång sin hemsida, efter att den legat nere under flera timmar. Däremot var det då fortfarande omöjligt att nå krisinformation.se.

Problem på na.se

Även Nerikes Allehanda har haft störningar på sin webbsida. Det har under fredagskvällen inte gått att visa tv-klipp.

Enligt na.se berör felet samtliga tidningar i Mittmediakoncernen.

Det är oklart om det finns ett samband mellan händelserna, men tidigare under fredagen har en rad stora internettjänster i USA haft problem efter en överbelastningsattack. Det handlar bland annat om Twitter och musiktjänsten Spotify. Även från Storbritannien har problem rapporterats, uppger nyhetsbyrån TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.