Amineh Kakabaveh ångrar att hon lade ut filmen. Foto: TT

Demonstrerar för att avsätta vänsterpartist

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiets riksdagsledamot Amineh Kakabaveh la ut en högerextrem propagandafilm på nätet. Nu planerar Kulturföreningen i sin samtid att demonstrera utanför Vänsterpartiets kongress i Örebro för att visa sitt missnöje.

Den Örebrobaserade föreningen vill att riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh (V) ska bli utesluten från Vänsterpartiet. Detta efter att politikern i slutet på april delat en högerextrem propagandafilm på nätet.

I samband med Vänsterpartiets kongress i Örebro planerar nu Kulturföreningen i sin samtid att demonstrera utanför Conventum, där kongressen hålls. Föreningens ordförande Abdikadar Omar har tagit initiativ till demonstrationen.

– Vi vill visa att det här inte är okej. Vi är många, inte bara somalier, som återkommande blir förtryckta och utsatta för rasism i Sverige. Att som förtroendevald vara med och sprida den här typen av propaganda är helt oacceptabelt, säger han.

Ser ut att komma från SVT

Filmen som Amineh Kakabaveh delat på sin Facebooksida kommer från fascistiska Nordisk ungdoms Youtubekanal och har en falsk logga så att den ser ut att komma från SVT. 

De medverkande på filmen talar somaliska, och filmen innehåller en falsk översättning i en textremsa. Tidningen Expo skriver att den 25 minuter långa filmen innehåller afrofobiska och islamofobiska föreställningar om våldtäkter, droganvändning och en påstådd hemlig agenda att försöka förändra Sveriges lagstiftning, bland annat för att legalisera våldtäkter.

”Det är svårt att beskriva med ord”

Abdikadar Omar talar själv både somaliska och svenska och har sett filmen.

– Jag blev så förbannad. Det är svårt att beskriva med ord hur det kändes. Jag ser ju att den svenska texten säger en helt annan sak än vad som faktiskt uttalas i filmen, säger han.

Nu har Abdikadar Omar bjudit in andra att delta i demonstrationen på lördag.

Tar en paus

Amineh Kakabaveh ska i efterhand ha bett om ursäkt för publiceringen och tagit bort filmen från sin Facebooksida. På tisdagen den tredje maj meddelade Vänsterpartiet att Amineh Kakabaveh tar en paus från sitt utåtriktade politiska arbete.

 – Jag inser att min ursäkt inte har uppfattats som uppriktig av de som har drabbats av mitt agerande. Jag är mycket ledsen för det och vill nu i samarbete med mitt parti göra allt som krävs för att återskapa förtroendet för Vänsterpartiet som den starka rösten mot rasism och islamofobi och hos de som känner sig drabbade av mitt misstag, säger Amineh Kakabaveh i ett pressmeddelande.

Inte tillräckligt

Detta är inte tillräckligt, enligt Abdikadar Omar.

– Men vi kommer att ha ett satal med Vänsterpartiet. Om de bestämmer sig för att utesluta Amineh Kakabaveh kommer vi inte genomföra demonstrationen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.