Foto: SVT

Från gatumusik till turné i Skandinaven

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska bandet The Bland har spelat på gator och torg runt om i världen. Nu är de aktuella med en ny EP, ett kortalbum, som fokuserar på kombinationen samhällsnormer och den egna viljan. En mix som kan leda till en del ångest, enligt bandet.

– Man inser att man bara springer på i ekorrhjulet. Ingen är nöjd med något. Alla jobbar som fan. Folk har pengar men mår skit ändå, säger sångaren Axel Öberg, om EP:ns tema.

Bekant sound

Folkrockbandet The Bland har influerats av den musik som regerade på 60- och 70-talet, men inspireras också av modern musik. Sångaren Axel Öberg och gitarristen Anton Torstensson kommer från Örebro, men bandet bildades på Nya Zeeland.

The Bland består av sex personer och i början av sin karriär var de gatumusikanter.

Ser tillbaka

Alla låtar på EP:n är inte lika samhällskritiska. En av dem handlar till exempel om tiden innan skivsläpp och spelningar.

– Vi gick runt till pizzerior här i Örebro. Vi kanske gick till trettio olika ställen i stan och delade ut en liten provskiva som vi hade gjort. Vi tänkte att vi hade gjort ett bra jobb, men så hörde ingen av sig, säger Axel Öberg och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.