240 åkare samlades vid Laxå motorklubb under söndagen för att under söndagen samla ihop pengar till Cancerfonden. Foto: Malin Gotlin/SVT

Laxå bjöd in till endurolopp i kampen mot cancer

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen arrangerar Laxå motorklubb ett välgörenhetslopp i enduro – det största arrangemanget klubben någonsin arrangerat. 240 förare från hela landet tävlar mot varandra i förmån för Cancerfonden.

– Det är en hemsk sjukdom och jag kände att jag var tvungen att göra något, säger initiativtagaren Jennie Nilson.

Efter att flera personer i Jennie Nilsons närhet drabbats av cancer kände hon att hon ville göra något för att bidra till att motverka den vanliga folksjukdomen.

– Jag fick idén om att arrangera ett välgörenhetslopp efter att ha tittat på Cancergalan. Jag är fotograf och fotar mycket motocross och enduro, så idén låg inte så långt bort, säger hon.

Stort intresse

Efter att ha börjat dra i sina kontakter märkte hon snabbt att det fanns ett stort intresse för att genomföra ett välgörenhetsevenemang. Motorklubben i Laxå nappade direkt.

– Jag sa att oavsett om klubben vill eller inte så kan jag vara tävlingsledare var som helst. När jag ringde klubbmedlemmarna så var det ingen som sa nej, alla bara skrek rätt ut: kör, säger tävlingsledaren Robert Jansson.

– Så på bara en eller två dagar hade vi bestämt att vi skulle ha tävlingen, säger Jennie.

SVT Play: Se hela inslaget här

”Alla känner någon drabbad”

Och uppslutningen har varit stor. Målet att 50 lag skulle delta överträffades med råge, över 100 lag deltar i tävlingen under söndagen.

– Det blev ju nästan dubbelt så många. Det känns jättekul, säger hon.

Varför tror du det är så bra uppslutning?

– Jag tror att många känner någon som är drabbad. Det är en hemsk sjukdom, därför tror jag att många känner att de vill hjälpa till och det här är ett lätt och kul sätt att bidra på, säger Jennie Nilson.

Enduroåkare från hela landet deltog i loppet i Laxå. Foto: Malin Gotlin/SVT

Alla pengar till Cancerfonden

Under dagen pågår två tävlingar, störst är varvsjakten med 97 anmälda lag.

– Anmälningsavgiften är 600 kronor per lag för privatpersoner, och alla pengar kommer gå direkt till Cancerfonden, säger hon.

Enduroförare från olika delar av landet har tagit sig till tävlingen i Laxå. I elitklassen kör flera kända förare, en av dem är Joakim Ljunggren från Karlskoga. Han är en av Sveriges mest framgångsrika enduroförare med bland annat en rad SM- guld.

– Jag tycker det är ett jättefint initiativ. Jag gillar ju att köra motorcykel så det är perfekt att göra två roliga och bra saker på samma gång, säger han.

Närmare 100.000 – redan innan start

Hur mycket pengar det arrangemanget drog in kommer presenteras senare under nästa vecka.

– Men redan innan start har vi fått in ungefär 90.000 kronor, berättar Jennie Nilson.

Mer om tävling under dagen samt i våra sändningar klockan 18.10 och 19.55 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.