Foto: Jan Danielsson/SVT

De leder Musikhjälpen från Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Little Jinder, Howlin' Pelle och Kodjo Akolor. Det är namnen som kommer leda musikhjälpen 2016 i Örebro.

Det blir en veteran och två nykomlingar som tar plats i glasburen på Stortorget i Örebro. Kodjo Akolor gör sitt sjätte och sista år och vid sin sida har han artisterna Josefine Jinder (Little Jinder) och Pelle Almqvist från The Hives.

Den 12-18 december pågår insamlingseventet. Årets tema är ”Barn i krig har rätt att gå i skolan”.

Musikhjälpen i Örebro

– I Sverige har vi privilegiet att grundskola är en självklarhet för alla. När man tänker på vad som skulle hända med ett samhälle om ingen hade gått i skolan så ser det rätt mörkt ut. Och det är oroligt i världen nu, många barn lever i krig eller är på flykt och missar år av utbildning som är grundläggande för ett trygg framtid. Det är så jävla orättvist, säger Josefine Jinder.

Tidigare varit gäster

Pelle Almqvist har tidigare bland annat auktionerat ut ett födelsedagskalas och en möhippa/svensexa i Musikhjälpen. Han har också varit gäst i glasburen och ser fram emot att återvända.

– Jag tycker det låter som ett enormt kul sätt att spendera sex dagar. Annars skulle jag bara njutit av att vara mig själv dom dagarna. Det är också roligt att göra något för andra och jag gillar temat.

Även Little Jinder har tidigare gästat glasburen och arrangerat flera auktioner. När Musikhjälpen befann sig i Linköping förra året premiärspelade hon en ny singel.

Kodjo Akolor tar klivet in i buren för sista gången för 144 timmars direktsändning. 

–  Jag har spenderat fem år i buren och älskar verkligen att göra Musikhjälpen. Med det sagt så känner jag också ett ansvar för att programmet ska kunna fortsätta utvecklas. Då måste man våga släppa fram nya programledare som kan ta programmet till nästa nivå.

Fakta

Kodjo Akolor

Veteranen Kodjo Akolor gör 2016 sitt sjätte och sista år i Musikhjälpen. Han har utsetts till Årets manliga programledare på Radiogalan, är en av programledarstjärnorna i P3:s flaggskepp Morgonpasset i P3 och har även programlett Sveriges Radios stora musikgala P3 Guld. Förutom att vara programledare är Kodjo Akolor standup-komiker och ett stort fantasy-fan.

Howlin' Pelle Almqvist

Pelle Almqvist är frontman och sångare i The Hives. Bandet turnerar världen över, har släppt sex album, utsetts till Årets grupp på P3 Guld, vunnit sex Grammis och ligger bland annat bakom låtar som ”Hate to Say I Told You So”, ”Walk Idiot Walk” och ”Tick Tick Boom”. Pelle har även varit programledare för P3 Guld och värd för Sommar i P1.

Josefine Jinder (Little Jinder)

Little Jinder skivdebuterade i augusti 2008 med EP:n ”Polyhedron” och har sedan dess släppt tre album, tre ep:s och åtta singlar. Hon har turnerat i både Europa och USA och har bland annat haft hits med låtarna ”Vita bergens klockor”, ”Super 8” och ”Hångellåten”. De senaste åren har Little Jinder utsetts till Årets pop både på P3 Guld- och Grammisgalan och nu i höst är hon med i den sjunde säsongen av ”Så mycket bättre” på TV4.

Källa: Musikhjälpen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Musikhjälpen i Örebro

Mer i ämnet