De överraskades av Nobelpriset

Uppdaterad
Publicerad

Tvärsnytt besökte Lindska bokhandeln i centrala Örebro för att invänta klockslaget när den ständige sekreteraren enligt traditionen öppnar dörren i börshuset i Stockholm, exakt klockan 13.00.

Bokhandelns föreståndare Titti Geisler gav direkt ett tips.

– Priset kommer att gå till Svetlana Aleksijevitj, säger hon frankt. Hon förnyar journalistiken och är en arvtagerska till Gitta Sereny som skrivit om ondskan i sina böcker och där ja, den ryska människan kommer till tals.

Litteraturpriset 2014

”Väldig överraskning”

Någon minut senare är det klart, på en tv-skärm i bokaffären förkunnas att priset går till den franske författaren Patric Modiano.

– Näh men.. jag är totalt överraskad. Det var en väldig överraskning fortsätter hon och kastar sig ut mellan bokhyllorna för att se om det finns någon titel av författaren i butiken.

Ett exemplar finner hon, Nätternas gräs. så det blir att genast beställa hem säger hon och skyndar mot datorn.

Svenska Akademiens motivering lyder: För den minneskonst varmed han frammanat de ogripbaraste levnadsöden och avtäckt ockupationsårens livsvärld.

Föddes 1945

Den 69-årige Patric Modiano är den elfte fransmannen som får litteraturpriset. Akademiens ständige sekreterare Peter Englund kallar honom en Proust av vår tid.

Patrick Modiano är född den 30 juli 1945 i Boulogne-Billancourt, en förort till Paris. Fadern var affärsman och modern skådespelare.

Det är inte första gången Modiano vinner pris för sitt författarskap. 1972 tilldelades han till exempel Grand Prix du roman de l'Académie française, och 1978 var det dags för Goncourtpriset.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Litteraturpriset 2014

Mer i ämnet