Foto: Johannes Weckström / SVT

De kan bli lösningen på lärarbristen

Uppdaterad
Publicerad

Lärarbristen i länet är stor. Samtidigt kommer många personer till Sverige och länet med både utbildning för och erfarenhet av läraryrket. När Arbetsförmedlingen lät utländska lärare träffa representanter från länets skolor var intresset stort.

Målet med dagen var att ge de utländska lärarna ett bra tillfälle att få lära sig mer om hur det svenska skolsystemet fungerar. Dessutom gavs en möjlighet att träffa rektorer på skolor i Lindesberg, Nora, Hellefors och Kopparberg.

”De blev så glada”

Fahime Ghaderi arbetar i dag på Kyrkbacksskolan i Kopparberg. Hon minns några av de nyanlända elevernas reaktion när hon kunde tala med dem på persiska.

– De blev så glada! Vi har en tolk! minns hon. Det kändes verkligen som att mitt ursprung var en tillgång för dem.

Lärare som kan flera språk

Lindesberg har tagit emot många nyanlända vilket också märks på antalet elever i skolorna.

–Vi ser positivt på volymökningen av elever, säger Åsa Jönsson, verksamhetsansvarig i Lindesbergs kommun. Samtidigt innebär det att vi måste ha fler pedagoger. Idag har vi dessutom möjlighet att träffa lärare som har flera språk.

Snabbspår till legitimation

För de blivande lärarna gäller nu att skaffa svensk lärarlegitimation.

– Branschdagen är en början på snabbspår för yrkesgruppen, säger sektionschef Stefan Pettersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.