Örebrostudenten Elsa Deckner och pojkvännen Kristofer samlar in pengar, och skänker sitt hår, till välgörenhet. Foto: Privat

De skänker håret – till välgörenhet

Publicerad

Örebrostudenten Elsa Deckner satsar på att samla in 30.000 kronor till Musikhjälpen 2015. Når hon målet innan lördag klockan 22 bidrar hon inte bara med pengar – utan även sitt hår. ”Då skänker jag mitt hår till Barncancerfonden”, säger hon.

Idén till insamlingen föddes när Elsa Deckner satt och diskuterade tillsammans med vän hur de skulle kunna bidra till insamlingen med temat ”Ingen ska behöva fly undan klimatet”.

– Får vi inte ordning på klimatkatastroferna så är det de fattiga människorna som blir lidande, så det är klart man vill vara med och bidra, säger Elsa Deckner.

Elsa Deckner, som är i slutfasen av sin juridikutbildning på Örebro universitet, har tillsammans med sin pojkvän Kristofer kommit överens om ett mål. Når deras insamling 30.000 kronor innan lördag klockan 22.00 bidrar de med mer än pengar.

– Det är jag och mig pojkvän som kör på det att får vi ihop tillräckligt med pengar så klipper vi oss och skänker håret till Barncancerfonden för att göra peruker. Vi tänkte att vi kan göra två goda gärningar på en gång, säger Elsa Deckner och fortsätter:

– Jag är student och har bara CSN att leva på, så jag kan skänka pengar men inte så mycket. Då kom vi på idén med att starta ett initiativ och få andra att skänka pengar också.

Både Elsa och hennes pojkvän är nu en bit på vägen mot en något kortare frisyr.

– Vi har hittills fått in lite över 7.500 kronor men det är fortfarande en bra bit kvar så vi behöver hjälp på traven, säger hon.

Hur känns det att kanske få klippa av sig allt hår?

– Det är lite pirrigt men vi har tänkt igenom det så det känns som en bra grej att göra. Det är bara hår, det växer ut.

Nu är paret också på jakt efter en frisör som kan hjälpa till med klippningen. Och även om målet på 30.000 kronor inte nås kan en frisering ändå bli aktuell.

– Hittar vi en bra frisör som kan göra det omgående och vill bidra med sin tid är vi också beredda att göra det fast vi inte kommer upp till målet.

– Alla kan vara med och bidra, även om det bara är 25 kronor så spelar det roll. Varje krona spelar ju roll, säger Elsa Deckner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.