Foto: SVT

De tar emot flest flyktingar i länet

Publicerad

Kommunerna behöver bättre förutsättningar för att ta emot flyktingar och asylsökande – det konstaterar SKL i sin rapport om kommunernas ekonomi som presenterades idag. I Laxå kommun, som sticker ut bland kommuner med högt mottagande, håller man med.

Som SVT tidigare har berättat är det de små kommunerna i landet som står för en stor del av flyktingmottagandet i landet, en bild som Sveriges kommuner och landsting, SKL, bekräftar i sin rapport.

”Tycker det är positivt”

På listan över de kommuner i landet som tar emot flest asylsökande i förhållande till sin befolkningsmängd återfinns både Ljusnarsberg och Laxå. Även när det handlar om flyktingmottagande, alltså mottagande av personer som har fått uppehållstillstånd, sticker Laxå ut (se tabeller i bildspelet).

– Jag tycker det är positivt, säger Bo Rudolfsson (KD), kommunalråd i Laxå. Jag tycker att varje kommun som har möjlighet ska göra det mesta möjliga för människor som kommer på flykt. Sen har vi som målsättning att minst 50 % av de som är kommunplacerade i kommunen ska stanna kvar i Laxå kommun, etablera sig, börja studera, skaffa familj och skaffa jobb. Så att vi kan växa i och med att andra människor från andra länder kommer till oss.

Ersättning från staten

Från SKL:s sida framhåller man att fördelningen är ojämn. Medlemskommunerna har framfört att det krävs reformer för en framgångsrik integration. Kommunerna efterlyser mer information i tid för att få bättre förutsättningar för att planera sitt mottagande, men också rimliga ersättningssystem från statens sida.

– Det kan inte vara så att bara några få ska kunna stå för merparten av mottagande utan det här är ett gemensamt ansvar, säger SKL:s ordförande Lena Micko.

– Det är ett nationellt ansvar när det gäller den samlade mottagningen men sen så kommer man att bo någonstans och man kommer få en bra samhällsservice och en bra skola och så vidare så det fungerar i praktiken och då behöver alla vara med på det.

”Klarare system”

Hon får medhåll från Bo Rudolfsson.

– Speciellt när det gäller då asylmottagningen kan det ju egentligen ske från en dag till en annan, säger han. Att Migrationsverket gör ett avtal med någon som har lediga bostäder och plötsligt står kommunen där med låt säga 50 människor varav 20 barn som ska in i någon skola, som ska in i barnomsorg och så vidare. Det är ett problem för de kan flytta lika snabbt och vi måste ju anställa folk läsårsvis eller på årsvis i alla fall. Så det måste vara ett klarare system – vem har ansvaret när kommunerna får kostnader som man sen inte får ersättning för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.