Den fängelsedömde mannen säger att han befann sig i en nödsituation när han attackerade hunden. Foto: TT/SVT

Dödade hund – får fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern som högg ihjäl en hund i Karlskoga tidigare i somras döms nu till fängelse i ett år och två månader.

Det var i slutet av juni som en man i 30-årsåldern attackerade en hund med kniv i Karlskoga. Hunden avled av skadorna.

Mannen erkänner att han skadade hunden men menar att han handlade i nödvärn, av rädsla att hunden skulle bita eller äta upp honom.

Hunden var nästan döv och blind

Hunden var 13 år gammal och var enligt ägaren närmast tandlös samt både döv och blind. Denne uppger också att hunden inte var aggressiv mot vare sig hundar eller människor. Tingsrätten finner därför inte mannens invändningar om att han handlat i nödvärn som troliga. 

Attackerade även ägaren

När hundens ägare försökte avbryta attacken försökte mannen istället hugga hundägaren men ägaren lyckades parera huggen. Mannen i 30-årsåldern ska också ha dödshotat hundägaren.

Örebro tingsrätt gör bedömningen att mannen inte befunnit sig i en nödsituation och han döms därför för djurplågeri. Han döms också för försök till grov misshandel och en rad andra brott, däribland skadegörelse. Påföljden blir fängelse i ett år och två månader. Han ska också betala skadestånd på 32 000 kronor till hundägaren.

Mannen har tidigare dömts för flera brott, senast i februari 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.