Foto: SVT

Dog i arresten – polisen kan ha gjort fel

Uppdaterad
Publicerad

Polisen kan ha gjort en felbedömning när den 45-årige mannen som dog i arresten i maj låstes in, det säger åklagaren efter att SVT Örebro granskat utredningen.

Utredningen efter dödsfallet i polisens arrest i maj i år framkommer det att polisen kände till att 45-åringen tagit en för stor dos av en narkotikaklassad medicin och blandat den med alkohol.

Förundersökningen nedlagd

Trots att en för hög dos medicin i kombination med alkohol kan leda till att man dör så valde man att inte skjutsa honom till sjukhuset.

Man död i arresten

– Den bedömningen som polisen har gjort kan man inte säga är så pass fel att den skulle kunna ligga till grund för ett straffansvar. Därför är förundersökningen nedlagd, säger chefsåklagare Anders Jakobsson.

Tio tabletter saknades

Bland mannens personliga tillhörigheter fanns en förpackning med narkotikaklassad medicin, Alprazolam, och ett kvitto från apoteket.

Kvittot visar att mannen bara några timmar innan han omhändertogs hade hämtat ut medicinen och trots att han bara skulle ta en tablett om dagen saknades redan tio tabletter.

”Inte straffbar”

Av förundersökningen framgår att personalen i arresten kände att han var påverkad av både tabletter och alkohol men gjorde bedömningen att han inte var i behov av vård.

Men åklagaren bedömer inte att det finns grund att driva utredningen vidare.

– Bedömningen har inte varit straffbar, om den bedöms som fel så kan jag inte belägga honom med något brott, säger Anders Jakobsson.

Mannens anhöriga ifrågasätter polisens beslut

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Man död i arresten

Mer i ämnet