Örebros stadsbibliotek finns inne på Kulturkvarteret. Foto: SVT

Ny rapport: Drogproblem på Kulturkvarteret

Uppdaterad
Publicerad

En ny rapport visar på omfattande problem med narkotika på Kulturkvarteret, vilket NA var först med att rapportera.

– Jättetråkigt förstås men samtidigt är det verkligheten, säger Lars Hilmersson, verksamhetschef Örebro bibliotek, till SVT.

I rapporten redovisas händelser under året som drogförsäljning, blodstänk, bråk, funna kanyler och igentäppta brandlarm. I omgångar har problemen varit så omfattande att man fått stänga de offentliga toaletterna.

– Dessvärre är bibliotekspersonal luttrade, säger Lars Hilmersson.

Kulturkvarteret i Örebro

Problembilden är nämligen ingenting nytt varken för Stadsbiblioteket i Örebro, eller ur ett nationellt perspektiv. Men sedan 2019 har man i Örebro arbetat mer aktivt och förebyggande i frågan.

Åtgärder

Erik Rimsten, socionom Örebro bibliotek, som sammanställt rapporten tillsattes i januari och arbetar specifikt med arbetsmiljön på biblioteket. Arbetet handlar bland annat om att möta målgruppen, samverka med socialtjänst, polis och ordningsvakter men också att fortbilda personalen.

– Vi jobbar i en öppen miljö där all personal måste ha verktyg för att möta och hantera alla människor på det sättet som behövs, säger Lars Hilmersson.

Nu till hösten fortsätter man arbetet för att åtgärda problemen, bland annat ska personalen gå en kurs om psykisk ohälsa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturkvarteret i Örebro

Mer i ämnet