Foto: Claes Gabrielsson /SVT

Drömmen om en konsthall förverkligad

Uppdaterad
Publicerad

Mitt på Närkesslätten utanför Kumla har ett par förverkligat en dröm en 350 kvadradmeter stor konsthall.

– Det är en strålande sak, kommenterar Örebro konstskolas rektor Peter Ekström. Helt unikt för länet! Som Örebroare har man all anledning att vara avundsjuk.

– Spännande och en häftig satsning, tänker Anna-Karin Andersson på Konstfrämjandet. Det ska ju drivas som ett galleri och det är otroligt modigt. Jag hoppas att han lyckas.

Ville skapa något större

I 18 år har lärarparet drivit Galleri Örsta på gården där de också bor. Det har varit utställningar med påfallande hög och jämn kvalitet. Sen, mitt i lågkonjunkturen fick paret nya idéer.

– Att få bygga nytt och skapa något eget, något större där vi kunde göra riktigt bra utställningar – det var drivkraften, förklarar Anders Fasth på Galleri Örsta.

– När vi funderade på att bygga ut vid vårat gamla galleri så kändes det inte heller bra utan vi ville göra en helt ny byggnad, minns Birgitta Fasth. Då skulle det vara något som bröt av, som inte konkurrerade med gårdsbilden.

Och bryter av gör det. Mitt i Närkemyllan tronar den geometriskt enkla byggnaden, en konsthall med plats för 350 kvadratmeter konst. Invigningsutställningen på lördagen visade verk av Torsten Andersson, Clay Ketter och Rolf Hansson.

”Ekonomin kommer alltid ifatt”

Men det visionära har också gått hand i hand med det ekonomiska tänkaden. För hur finansierar man en bygge som Galleri Örsta?

– Vi är mogna människor både Birgitta och jag och man kan inte måla upp någon form av drömtillvaro, säger Anders Fasth. Det är klart att ekonomin alltid kommer ifatt hur bra idéer man än har. Men vi var tidigt ute och pratade med de vi känner med stort konstintresse och bad dem stötta oss.

Det är alltså tack vare konstvänner som garanterar att man kommer att köpa konst och pengar ur EU:s landsbygdsprogram som drömmen blivit verklighet.

Och när skymningen lägger sig reflekteras ljuset från lampor i de små glasbitar som finns i fasadfärgen. Det i sin tur förser galleriet med nya bilder av sig självt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.