Foto: Jakob Eriksson/SVT

Efter dödsolyckan – Karlskoga kommun får kritik

Uppdaterad
Publicerad

I början av augusti inträffade en allvarlig trafikolycka i Karlskoga. Olyckan kostade en pappa livet, lämnade en mamma i koma och tre barn utan föräldrar som kan ta hand om dem. Nu riktar anhöriga skarp kritik mot hur Karlskoga kommun hanterat vårdnadsfrågan av barnen.

Den andra augusti i år blev mardrömmen verklighet för en trebarnsfamilj i Karlskoga. Föräldrarna och två av familjens barn krockade med en lastbil när de skulle åka genom Ekebykorset, och krocken fick katastrofala konsekvenser.

Pappan omkom av sina skador samma kväll. Även barnen fick flera skador och mamman ligger fortfarande i koma. Efter olyckan har flera myndigheter agerat för att hjälpa barnen, men sex veckor efter olyckan har Socialtjänsten i Karlskoga fortfarande inte utsett någon tillfällig vårdnadshavare till barnen.

Olycksdrabbade Ekebykorset

Anmäler kommunen

– Vi har ansökt om att få bli tillfälliga vårdnadshavare. Men de har inte tid att ta beslut om vår ansökan förrän den 19 september har de sagt, säger Tomas Koskela som är morbror till barnen.

Tomas har nu bestämt sig för att anmäla socialtjänsten i Karlskoga till inspektionen för vård och omsorg (IVO). Han är kritisk till att socialnämnden inte kallade in till ett extrainsatt möte efter olyckan för att diskutera vårdnadsskapsfrågan.

Ingen extraordinär händelse

– De säger att de inte kan flytta på mötet eftersom att olyckan inte är en extraordinär händelse. Jag förstår inte hur de tänker. Hur många måste dö för att det ska bli en extraordinär händelse?

Men socialnämndens ordförande säger att ärendet har hanterats i enlighet med de riktlinjer som finns stipulerade hos socialförvaltningen. Hon välkomnar samtidigt en anmälan till IVO.

Kommunen kontaktade inte barnen

– Jag tycker det är jättebra att det blir utrett om förvaltningen gjort något fel. Har vi gjort något fel ska vi självklart rätta till det, säger Ingegerd Bennysson (S).

Efter olyckan har Tomas och Ingela Koskela tillsammans med barnens mormor axlat uppdraget att se efter barnen. De är även kritiska till att socialtjänsten, enligt dem, aldrig kontaktade barnen personligen för att ta reda på hur de mådde efter olyckan.

”Det låter märkligt”

– Det tog sex veckor innan de åkte och hälsade på barnen över huvud taget. De visste alltså inte vad det var för människor bakom de här namnen och personnumren, säger Tomas Koskela.

– Det låter märkligt i mina öron faktiskt. Men det kan ju vara så att det har tagits kontakt med någon annan där personerna bodde. Personlig kontakt med barnen behöver man kanske inte ta direkt, säger socialnämndens ordförande Ingegerd Bennysson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Olycksdrabbade Ekebykorset

Mer i ämnet