Per Nilsson, drönaroperatör Foto: Tilal Altaib / SVT

Drönarfotografer struntar i dom: ”Den gäller inte oss”

Uppdaterad
Publicerad

Trots domen i högsta förvaltningsdomstolen fortsätter många drönarfotografer med sin verksamhet. SVT Örebro har träffat Per Nilsson som resonerar precis som många av sina kollegor: ”Domen gäller övervakning och det jobbar vi inte med. Alltså gäller domen inte oss.”

I oktober meddelade högsta förvaltningsdomstolen att drönare med kameror räknas som övervakningskameror. För att få använda en sådan krävs tillstånd från Länsstyrelsen vid varje tillfälle som kameran ska användas.

Läs också: Drönardomen ”Totalt vansinnigt”

Drönare

Domen väntades få långtgående konsekvenser för de 2.000 företagare som erbjöd fotografering med hjälp av drönare.

”Gäller inte oss”

En av dem var Per Nilsson som sedan många år har sin verksamhet i Fjugesta. Men nu, några månader senare, har inget förändrats menar han.

Per sitter med i styrelsen i den svenska operatörsföreningen för yrkesverksamma drönarfotografer, UAS Sweden. Direkt efter att domen avkunnats träffades han och de andra i styrelsen och kom snabbt fram till att de skulle fortsätta som vanligt.

– Vi som jobbar i den här branschen jobbar inte med övervakning så den här domen gäller i princip inte oss, förklarar han.

NCC fortsätter att fotografera

Han är inte ensam. I veckan meddelade byggbolaget NCC att de kommer att fortsätta att fotografera med drönare och har ansökt om ett generellt tillstånd.

– De signaler vi får från Datainspektionen och Transportstyrelsen är att byggbranschens fotografering med drönare snart får grönt ljus, kommenterade Andreas Lydig ansvarig för drönare på NCC i ett pressmeddelande.

Slagit hårt mot vissa

Per Nilsson har också flera kunder i byggbranschen. Där anlitar man drönarfotografer för att ta bilder som används för beräkningar, dokumentation men även till 3D-animneringar av byggobjekt.

Även om många har fortsatt sin verksamhet har domen också slagit hårt mot några av Per Nilssons kollegor.

– De som har haft kommuner och stora företag har tappat stora kontrakt. Ett par har också blivit uppsagda från sina jobb.

Fungerande lag finns

Men i grund och botten är hela den här debatten onödig menar Per.

– Det finns en väl fungerande och bra skriven lag mot kränkande fotografering och vi som har det här som yrke tar självklart hänsyn till den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Drönare

Mer i ämnet