Foto: SVT

Efter flyktingvågen: Nora BK satsar på integration

Uppdaterad
Publicerad

Fotbollsklubben Nora BK började tidigt med att satsa på integration bland annat genom spontanfotboll. – Föreningslivet är som jag ser det den absolut viktigaste inkörsporten, säger Peter Palmqvist, sportchef för Nora BK.

Nu ska ett gäng nyanlända starta ett division sju lag i fotbollsklubben Nora BK. Men enligt klubbens sportchef Peter Palmqvist är det viktigt att även det nya laget kommer att bidra till integrering.

– Jag är inte för att starta rena lag med utländska killar eller tjejer som kommit hit, utan integration för mig är att man kommer in tillsammans med svenska människor och de som bott här både en längre och kortare tid, säger han.

Efter flykten

Många killar söker sig till klubben

Enligt Peter Palmqvist är det många av de nyanlända, särskilt killar som sökt sig till Nora BK.

– Fotbollen är den ledande idrotten i hela världen och därför är det inte heller konstigt att många söker sig till fotbollsföreningar när de kommer till Sverige, särskilt inte när många som kommit är ensamkommande killar, säger han. 

Hur viktigt är föreningslivet för integration tycker du?

– Föreningslivet är som jag ser det den absolut bästa inkörsporten och då behöver det inte bara vara fotboll eller idrott, utan det gäller nog alla former av föreningsliv. Det betyder oerhört mycket, säger Peter Palmqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Efter flykten

Mer i ämnet