Foto: SVT

Efter konflikten – sverigefinsk skola öppnas

Uppdaterad
Publicerad

Örebro kommun startar nu en sverigefinsk förskoleavdelning i Varberga. De efter att privata Sverigefinska språkskolan fått lägga ner.

Den nya avdelningen Katthult på förskolan Emil i Varberga i Örebro smygstartade redan i oktober men i början av december blev det officiellt när politikerna tog beslut om att det skulle vara en uttalad tvåspråkig avdelning.

Det måste kommunen erbjuda enligt lagen eftersom Örebro är ett finskt förvaltningsområde.

Sverigefinska språkskolan i Örebo

Rättslig tvist

– Rent spontant tycker jag att huvudmannaskapet inte spelar någon roll bara det är kvalitet i det man åstadkommer. Men vi har ändå haft en finsk förskola i 30 års tid ungefär. Och tyvärr ville ju inte Örebro kommun ta över vår förskola med en befintlig verksamhet som fungerade. Där både barn och föräldrar var nöjda, säger Kalevi Lehikoinen, ordförande i stiftelsen och huvudman för Sverigefinska språkskolan.

Sedan 2002 har det pågått en rättslig tvist mellan Sverigefinska språkskolan i Örebro och kommen. Tvisten handlar om huruvida kommunen betalat skolan det bidrag som de har rätt till eller inte.

Betydelselös dom

Senast i oktober kom en dom i Kammarrätten som gav skolan rätt. Men då var det redan försent. Skolan hade begärts i konkurs. Kommunen har en annan uppfattning och tycker inte att de har någon del i att skolan gick i konkurs.

– Här hade vi ju en fristående verksamhet som hade en ekonomi som inte höll. När konkursen var ett faktum så sa vi att vi startar för vi förstod i diskussionen med föräldrar att det var flera som ville ha en tvåspråkig avdelning, säger Marie Holm, programdirektör för barn och utbildning vid Örebro kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverigefinska språkskolan i Örebo

Mer i ämnet