Markus Behr, miljö- och hälsoskyddsinspektör Örebro kommun Foto: Johannes Weckström / SVT

Efter olyckan: ett omfattande saneringsarbete pågår

Uppdaterad
Publicerad

Under natten till onsdagen inträffade en allvarlig trafikolycka på E18 i höjd med Glanshammar. En lastbil körde ner 250 meter mitträcke och hundratals liter diesel rann ut på vägen. Nu pågår ett omfattande saneringsarbete.

Markus Behr är miljö- och hälsoskyddsinspektör på Örebro kommun. Han väcktes i natt efter att larmet om lastbilsolyckan inkom under natten.

Olyckan inträffade precis efter att lastbilen hade tankats vilket betyder att en stor mängd diesel har runnit ut i naturen. Den senaste uppgiften är att det rör sig om 900 liter.

– Den här dieseln har runnit ut precis i närheten av ett vattenskyddsområde. Vi har påbörjat saneringsarbetet och undersöker om läckan kan komma att påverka vattentäkten, säger Markus Behr.

Markus Behr, miljö- och hälsoskyddsinspektör Örebro kommun Foto: Johannes Weckström / SVT

Grundvattnet en kilometer bort

Grundvattenkällan ligger drygt en kilometer från platsen, men eftersom att det rör sig om stora mängder diesel som runnit ut så finns ändå en oro.

– Men det verkar som att dieseln rinner bort ifrån vattentäkten vilket är positivt, säger han.

Tolv ton frysta grönsaker

Arbetet på plats väntas pågå fram till sena eftermiddagen. Trafikverkets prognos är att vägen kommer vara avstängd till klockan 16.

Lastbilen ska enligt uppgift från polisen ha varit fylld med tolv ton frysta grönsaker som nu måste plockas upp från platsen och transporteras bort. Även lastbilen som ligger kvar på vägen ska bärgas.

Foto: Johannes Weckström, SVT

Slamsug kallas in

– Nu ska vi försöka få ut en slamsug som kan suga upp det diesel som ligger kvar i marken. Det kommer ta lång tid att bli klar här, säger Markus Behr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.