Foto: Jimmy Gunnarsson

Efter självmordet – nu får Jimmy hjälp att gå vidare

Uppdaterad
Publicerad

– Den som tar sitt liv är varken feg eller självisk, utan helt enkelt sjuk.

Det säger Jimmy Gunnarsson i Kumla. För ungefär ett år sedan tog hans livskamrat Maria livet av sig – och Jimmy lämnades ensam med tre barn.

Den 5 augusti i år skulle de ha varit tillsammans i 13 år, Jimmy och hans Maria. Och om han bara hade fått möjligheten vet han vad han skulle vilja säga till henne: Skäms inte för att du mår dåligt. Prata med mig eller någon annan. Tänk efter en gång till. Livet blir inte bättre för oss utan dig, även om du tror det. Det finns hjälp att få.

– Jag anade inte att något sånt här skulle kunna hända, hur hon mådde syntes inte på ytan. Tvärtom, Maria var väldigt glad för att vi snart skulle flytta in i vårt nya hus. Och för att hon nu tänkt börja jobba igen efter att ha varit föräldraledig länge.

Tabubelagt ämne

Ikväll berättar Jimmy sin historia i ett tv-program där familjen får hjälp att bygga färdigt sitt drömhus.

– När Maria dog stannade allt av. Då bodde vi redan hos hennes föräldrar i väntan på att huset skulle bli färdigt. Jag blev anmäld till programmet av nära vänner och tvekade inte att ställa upp eftersom jag hoppas att andra kan bli hjälpta av det.

– Självmord är fortfarande ett väldigt tabubelagt ämne. Genom att vara öppen med vad som hänt oss kan jag kanske bidra till att ändra på det.

Bra vardag för barnen

Att få hjälp med en massa praktiskt runt husbygget betydde otroligt mycket, konstaterar Jimmy. Det fanns mycket kvar som behövde göras. Nu blev huset målat, tapetserat och även i övrigt inrett invändigt.

Baksidan gjorde i ordning, gräsmatta rullades ut och staket sattes upp så att barnen nu kan leka fritt.

– Sånt är ju jätteviktigt för att få en bra vardag med barnen. Man kan säga att vad de gjorde på fyra dagar hade tagit mig fyra år. Med tre barn har man ju inte många minuter över per dygn.

”Det blir bättre”

Tillvaron har sakta, sakta återgått till att bli mer normal.

– Det blir bättre, det är nog det jag vill säga till andra anhöriga som drabbats. Göm dig inte, ta hjälp av dem i din närhet. I mitt fall fick jag ett otroligt bra stöd av jobbet, de kopplade in all hjälp som finns att få.

Jimmy har inte bara valt att vara väldigt öppen mot omgivningen, utan också mot barnen när de frågar varför mamma är borta.

– Jag vill vara ärlig utan att berätta för mycket. Jag säger: ”mamma var helt enkelt så sjuk att ingen kunde rädda henne”. För det är ju så det är. Det var inte Maria som valde att ta sitt liv – det var sjukdomen som valde åt henne.

Har du frågor om självmord? Vänd dig hit!

SPES

Hemsidan för Riksförbundet för sucicid prevention och efterlevandes stöd. För anhöriga och närstående till någon som tagit sitt liv.

Telefon: 08-34 16 74 eller jour 08-34 58 73

Självmordsupplysningen

Hemsida där det det också finns telefonnummer till volontärer som du kan prata med. Chattar också regelbundet.

Föräldratelefon: 020-85 20 00 vardagar 10-15

Äldretelefon: 020-22 22 33 vardagar 10-15

Psykiatrin Örebro

Hemsida för psykiatrisk verksamhet inom Örebro län.

Akuttelefon 019-602 56 00 Jourmottagning

Hemsida med information om psykiatrin för barn och unga vuxna i Örebro.

Akuttelefon för barn 0-17 år 019-602 57 00 (måndag-fredag 08.00-16.30)

Akuttelefon för unga vuxna 18-24 år 019-602 56 00

Psykiatrin Västmanland

Hemsida för psykiatrisk verksamhet inom Västmanlands län

Telefon Psykiatriska jourmottagningen 021-17 37 15

Hemsida med information om psykiatrin för barn och unga vuxna i Västmanland

Jourtelefon varje dag efter 16:00 för hela länet 021 – 17 57 87

UMO

Ungdomsmottagningen på nätet. Klicka dig vidare till din närmaste!

Tjejjouren

Hemsida för landets alla tjejjourer. Klicka dig vidare till din närmaste!

Jourhavande medmänniska

Jourtelefon som har öppet nattetid varje vardag i veckan De som svarar är inte professionella kuratorer utan vanliga medmänniskor.

Telefon: 08-702 16 80

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.