Det togs egentligen tre spadtag när Marie Ekström från John Erströms bygg, Per-Åke Sörman (C), kommunalråd och Britten Uhlin, ordförande Kvinnohuset gjorde gemensam sak. Foto: Kristian Åkergren / SVT

Efterlängtat spadtag – nya Kvinnohuset äntligen på gång

Uppdaterad
Publicerad

I tre år har Kvinnohuset i Örebro väntat på att få bygga sitt nya hus. På onsdagen var det äntligen dags för det första spadtaget. Sen återstår ”bara” ett års väntan till.

– Det är underbart, utbrister Britten Uhlin som är ordförande för Kvinnohuset i Örebro. Det är tre år sedan vi tog beslutat och vi har väntat länge!

På onsdagen var det äntligen dags att sätta spaden i jorden för det som ska bli det nya Kvinnohuset i Örebro – ett större hus i centrala stan med elva lägenheter och anpassning för äldre och personer med funktionsnedsättning.

Kvinnohuset i Örebro
Foto: Kristian Åkergren / SVT

– Den stora skillnaden är att kvinnorna får bo på egen hand och inte i kollektiv som tidigare. Nu hoppas vi kunna ta emot fler. Under de senaste åren har vi fått neka kvinnor hjälp och hänvisa dem till andra kommuner, förklarar Britten Uhlin.

Det finns flera orsaker till förseningen av nybygget. Bland annat gick det inte att genomföra en arkeologisk utgrävning så snabbt som man hoppats. Dessutom har nya krav betytt att ritningarna har fått göras om. Nu hoppas man på inflyttning till årsskiftet.

Datorgenererad bild på det nya huset

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinnohuset i Örebro

Mer i ämnet