Foto: SVT

Delade filmer – i dag kom domen

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha misstänkts för fildelning döms nu 32-åriga Emil Gherghel till villkorlig dom och böter på 10.800 kronor för brott mot upphovsrättslagen.

Den 27 oktober inleddes rättegången mot Emil Gherghel som har åtalats av flera stora filmbolag, bland annat Walt Disney Company och Paramount Pictures, för brott mot upphovsrättslagen. I dag kom domen.

Efter en husrannsakan då polisen samlade en mängd bevis misstänktes Emil Gherghel för fildelning av 28 filmer. Av dem var sex stycken ännu inte utgivna på DVD i Sverige vid den aktuella brottstidpunkten, framgår det i domen.

Fildelning

Se Emil kommentera brottet: ”Någon fjärrstyrde min dator”

Enligt Emil själv har hans dator varit fjärrstyrd och han nekar till att han själv skulle utfört gärningen. Men kammaråklagaren Anna Ginner menar att han är knuten till brottet via sin IP-adress.

Bevisen fanns i datorn

Tingsrätten beaktar främst hans IP-nummer och att filmfilerna fanns på hans dator talar starkt för att han är skyldig till brottet.

Vid undersökningen av den bärbara datorn med det spårade IP-numret fanns det torrentprogram som användes vid fildelningen nedladdat och synligt på skrivbordet, dock var programmet inte igång och det fanns inga lagrade torrentdelningar, men i systemmappar och i webbhistoriken hittades filer och kopplingar till fildelningssidan, enligt domen.

Medger innehav men inte delning

Genom sin offentliga försvarare medger Emil Gherghel att filmerna funnits i hans dator, men att han inte känner till hur de hamnat där.

Läs också: Fildelare riskerar skadestånd på flera miljoner kronor

Döms för 28 fall

Totalt döms han för 28 fall av brott mot upphovsrättslagen, bland dem Smurfarna 2 och Hungerspelen. Påföljden blir villkorlig dom tillsammans med dagsböter på sammanlagt 10 800 kronor.

Riskerar skadestånd

I och med att han har dömts riskerar han nu bli skyldig att betala skadestånd från respektive filmbolag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fildelning

Mer i ämnet