Emma Davtyan Ragnarsson med sin gosedjurskanin Pippi. Foto: Ida Österberg / SVT

Emma prisas för sin dikt om gosedjuret Pippi

Uppdaterad
Publicerad

Emma Davtyan Ragnarsson diktade en text om sitt gosedjur som funnits vid hennes sida i nio år. För den uttrycksfulla dikten belönas hon med Läslovspriset.

Nästa vecka är det höstlov, eller läslov som det också kallas. Den ideella föreningen läsrörelsen anordnade tillsammans med diverse andra organisationer en nationell tävling, Läslovspriset, i september. I går avslöjades de tre vinnarna och en dem var nioåriga Emma Davtyan Ragnarsson från Hallsberg. 

Tävlingen var öppen för alla barn mellan 7 och 13 år och gick ut på att uttrycka sina tankar och känslor i ord, bild, musik eller film. Temat var ”Viktigast för mig”. Emmas vinnarbidrag är en dikt om gosedjurskaninen Pippi. 

– Pippi är viktigast för mig. Jag fick Pippi när jag döptes, berättar Emma.

Starka känslor som berör

Juryns motivering lyder ”En dikt om starka känslor. Kärleksfullt skrivet om en kompis som hänger med i vått och torrt. Vi känner alla igen oss.” 

Och Emma verkar verkligen ha en kärleksfull relation till kaninen Pippi. I dikten beskriver hon hur kamraten följt med på både resor och till doktorn. Emma läser högt ur dikten:

– Jag har gosat med Pippi så Pippi är inte fluffig längre, eller vit. Pippi är grå, men jag älskar Pippi ändå. 

Priset är att Emma och Pippi, tillsammans med en vuxen, får åka till Stockholm, bo på hotell och gå på bokmässa under höstlovet. Det blir även en prisutdelning på mässan. 

Vad kände du när du fick veta att du hade vunnit? 

– Wow.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.