– Det betyder väldigt mycket att jag talar ett annat språk utöver svenska, säger Diana Kerrnaja som just nu utbildar sig hos brandkåren i Askersund. Foto: SVT

Ensamkommande kan bli lösningen för brandkåren

Publicerad

Fem ungdomar i Askersunds kommun får just nu prova på hur det är att vara brandmän. Alla fem är ensamkommande och kan vara lösningen till bristen på deltidsbrandmän.

I ett pilotprojekt har Askersunds kommun och Nerikes brandkår fått pengar från Länsstyrelsen för att utbilda fem ensamkommande ungdomar till räddningsvärnspersonal. Intresset för projektet är stort från brandkårer i hela Sverige eftersom det är svårt att få tag på deltidsbrandmän.

– För oss är det jätteviktigt att det faller väl ut. Vi har haft ett väldigt stort manfall de senaste åren. En tredjedel har slutat av olika skäl, säger styrkeledaren Stefan Fransson.

SVT Play: Se inslag om räddningsutbildningen i Askersund

Bidrar med språkkunskaper

Eftersom det finns flera asylboenden i Askersunds kommun är det viktigt att komma ut och informera om brand och säkerhet på flera språk.

– Det betyder väldigt mycket att jag talar ett annat språk utöver svenska, säger Diana Kerrnaja. Om man träffar folk som kommer från mitt hemland så kan man ju kommunicera vid en olycka.

– Vi har haft trafikolyckor där vi har haft stora svårigheter att göra oss förstådda, säger Stefan.

Fortsätter – om de får

Tanken med projektet är att ta tillvara ungdomarnas kompetens och på så sätt stärka deras förutsättningar att integreras i samhället och dessutom förstärka en samhällsfunktion.

När bara några månader återstår av projektet är alla fem fortfarande kvar.

– Jag tycker det är bra att få lära sig nya saker. Rädda människor och det är bra kunskap för mig själv också, säger Abdsalam Aldini.

Tror du att du kommer fortsätta?

– Ja, om jag får, säger Abdsalam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.