Polis på väg ombord på ett Öresundståg som stannat vid Hyllie station utanför Malmö för att genomföra gränskontroll. I dag ska regeringen ge besked om en eventuell förlängning av kontrollerna. Foto: TT

Många väntar fortfarande på asylbesked

Uppdaterad
Publicerad

Förra året sökte drygt 160 000 människor asyl i Sverige. Nu ett år senare väntar många av dem fortfarande på besked.

Handläggningstiden varierar bland annat beroende på land, skyddsbehov och om de har giltigt ID, säger Magnus Önnestig.

Av de 160.000 människorna som sökte asyl i Sverige under förra året sökte, enligt Migrationsverket, omkring 100.000 av dem asyl under perioden oktober till november 2015.

Efter flykten

Hittills i år har runt 70.000 ärenden behandlats av Migrationsverket och myndigheten räknar nu med att alla människor som sökte asyl i Sverige under 2015 och 2016 ska ha fått ett besked efter andra halvan 2017.

Inte lika mycket att göra

– Om man jämför med förra hösten har vi inte lika mycket att göra nu, men de flesta som kom då är fortfarande på det ena eller andra sättet kvar i vårt system, säger Magnus Önnestig som är regionchef för region Mitt vid Migrationsverket och fortsätter:

– Antalet nya asylsökande har minskat drastiskt och därför även Migrationsverkets fokus på själva mottagandet. Nu är den stora utmaningen att pröva tillstånd och ordna bosättning, säger han.

Handläggningstiden ska bli kortare

Enligt Myndighetens senaste verksamhets- och utgiftsprognos räknar Migrationsverket med att den genomsnittliga handläggningstiden från och med 2018 kommer att minska och då ligga på ungefär fyra månader i genomsnitt.

– Vi jobbar hårt med att försöka minska handläggningstiderna. Vi har anställt fler och gör prioriteringar för att de som väntar ska få besked, säger Magnus Önnestig.

”Tungt bidragande orsak”

En av de största anledningarna till att handläggningstiderna dragit ut på tiden är den mängd människor som kom under kort tid förra året. Enligt Migrationsverket ligger den genomsnittliga handläggningstiden nu på 15 månader.

– Det är en tungt bidragande orsak, men är samtidigt inte hela sanningen. Det är flera faktorer bakom som vi även ser över, säger Magnus Önnestig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Efter flykten

Mer i ämnet