Bland de allra minsta behöver inte tandborstningen vara så ”sträng” – huvudsaken är att den sker, menar Annika Gustafsson. Foto: SVT

Expert på tandvård: ”Gör det till en lek”

Uppdaterad
Publicerad

Barn på ett fyrtiotal förskolor runt om i länet borstar tänderna på förskolan. Att låta barnen avsluta måltiden med att borsta tänderna är ett effektivt sätt att skapa en vana, något som är väldigt viktigt enligt experter på munhälsa.

Annika Gustafsson är ansvarig för barntandvården i Region Örebro län. Hon kom till studion för att prata om vikten av tandborstvana också bland de allra yngsta. Hon säger att man sett en positiv effekt av arbetet med tandborstning på förskolor.

LÄS MER: ”Flourtanten” tillbaka på förskolan”

– Det är ju för att främja till goda tandhälsovanor, alltså munvanor tidigt. Och då har vi sett att ju tidigare man börjar, desto bättre blir det förhoppningsvis på sikt, säger Annika Gustafsson.

Det är ett fyrtiotal förskolor som har valts ut. Hur har ni valt dem?

– Dem har man valt ut vetenskapligt, alltså genom forskning och statistik. Man tittar på hur förekomsten av karies ser ut i länet. Och sedan väljer man ut områden där man ser att det finns en ökad risk. Då har man enats om att sätta in de här stötarna och hoppas på ett gott resultat.

Börja borsta tidigt

För att få in vanan är det viktigt att börja så fort som möjligt, även om barnen själva inte är så sugna på att borsta tänderna.

– Man ska börja tidigt. Vid första tanden ska man introducera tandborsten med lite tandkräm på, lika stor som barnets lillfingernagel. Och gärna att barnet har en egen tandborste och du som förälder försöker styra upp det lite, men det behöver inte vara så strikt, utan mer som en lek, så att det blir till en vana. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.