Thomas Rapp sanerar bort veckans fågelspillning i centrala Örebro. I bakgrunden syns ett av de träd som beskurits kraftigt för att färre fåglar ska kunna landa där. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Fågelbajs kostar 120 000 – om året

Uppdaterad
Publicerad

Just nu testar Örebro kommun en lång rad åtgärder för att få bort kajorna från centrum.

Målet är att halvera de höga kostnaderna för att ta bort fågelbajs.

Men hittills leder kajorna i kampen mot kommunen.

Thomas Rapp tar på sig gummistövlarna och rullar ut slangen från kommunens bil. I vanliga fall jobbar han som klottersanerare, men de senaste åtta åren har han också haft ett annat uppdrag: att ta bort fågelspillning.

Ofta får han börja arbetsdagen med att skrämma bort kajor ur träden så han själv ska slippa att bli träffad.

Kajornas terror

För problemet med kajspillning i centrala Örebro minskar inte.

– Jag tycker nästan att det har blivit mer de senaste åren, säger Thomas Rapp.

Träden runt Rådhuset i Örebro har beskurits kraftigt så att det ska vara svårt för kajflockarna att landa i dem. Foto: Jesper Mattsson/SVT

SVT Play: Se inslaget om kajproblemen i Örebro

Matrester rensas bort

Varje år lägger Örebro kommun 120 000 kronor på att ta bort fågelbajs. Och även de företag som finns i centrum får ägna tid och kraft åt att skrubba rent.

Just nu testas en lång rad åtgårder för att få kajorna att flytta från centrum.

Ett sätt är att begränsa tillgången på mat. Alla restauranger och hämtmatsställen uppmanas att hålla koll så att inte matrester hamnar på marken.Tidigt varje morgon sopas allt skräp bort från gatorna och papperskorgarna töms så att så lite matrester som möjligt ska ligga kvar.

På vissa grenar har kommunen satt upp vassa piggar så att det ska vara omöjligt för kajor att landa där. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Många träd är nu kraftigt beskurna och kommunen har satt upp piggar för att göra det omöjligt för fåglar att landa.

Men hittills har kajorna överlistat allt och stannat kvar.

– Min bedömning är att vi gör vad vi kan. Men vi har svårt att besegra dem, säger park- och gatuchefen Tommy Karlqvist.

Blå band och blinkande lampor

Det finns fler möjliga åtgärder kvar i kommunens handlingsplan, men det är osäkert om de kommer att genomföras. Man kommer att diskutera om man ska sätta upp blå band som rör sig i vinden, blinkande lampor eller rentav skaffa rovfåglar. Men erfarenheter från andra kommuner visar att  kajorna är smarta och snabbt överlistar olika typer av metoder att skrämma bort dem.

– Det är besvärligt, säger Tommy Karlqvist.

”Ser bedrövligt ut”

Under tiden fortsätter kommunen spruta rent. Varje vecka tas mängder med fågelspillning bort, men under de årstider som de riktigt stora kajflockarna söker sig in till staden är det omöjligt att hålla rent.

– Det ser bedrövligt ut. Affärerna är inte glada alls, säger saneraren Thomas Rapp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kajornas terror

Mer i ämnet