Foto: SVT

Helena får inte vårda sin cancersjuka mor

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den första september får du inte längre vara anställd för att vårda en anhörig i hemmet. Det här drabbar undersköterskan Helena Enoksson i Örebro som tar hand om sin cancersjuka mor.

– Jag är orolig för min mamma också, att jag ska lämna henne i livets slutskede, säger Helena Enoksson.

Hon är utbildad undersköterska och anställd av ett företag för ge sin mamma vård i hemmet. Mamman vårdades tidigare på palliativa avdelning på Unviersitetssjukhuset i Örebro men ville komma hem. 

”Vi har alltid tagit hand om varandra”

– Jag tycker inte att det är så konstigt, vi har alltid tagit hand om varandra. Under 80-talet när jag jobbade natt passade hon mina barn, nu tycker jag att det är min tur att ge tillbaka till henne och ta hand om henne.

Det nya beskedet från kommunen innebär också att Helena Enoksson förlorar sitt arbete.

Regeln gäller utan undantag

– Många kommuner har förbjudit anhöriganställningar därför att man har sett att det finns starka argument för att snäva upp det här, säger John Johansson (S), ledamot i programnämnden för social välfärd.

Nämnden lät tjänstemännen utreda hur Örebro kommun skulle göra och deras rekommendation var att ta bort alla anhöriganställningar.

Orsakerna är bland annat att vårdtagare och vårdgivare kommer i beroendeställning till varandra, att den anställdas rättigheter inte uppfylls och att det saknas kompetens hos vårdgivaren. Det finns även rent ekonomiska skäl.

Inga undantag

Att göra undantag i fall som Helenas där rätt utbildning finns är inte heller aktuellt.

– Undantag är svåra utifrån en gränsdragningsproblematik, vilka kriterier ska gälla i så fall? Vi har sagt att den här regeln måste gälla och att den gäller undantagslöst, säger John Johansson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.