Foto: TT

Färre hänvisas till brottsofferjouren

Uppdaterad
Publicerad

Polisen ska informera om att det finns brottsofferjourer som kan stötta den som blivit utsatt för brott. Men statistik från Brottsofferjouren visar att allt färre ärende förmedlas dit.

– Det ser inte alls bra ut, säger Lisa Henningsson på organisationen över Örebro-Lekeberg.

Sedan den 1 januari 2015 har polisen förmedlat betydligt färre ärenden till brottsofferjourerna. En minskning med 39 procent, enligt Brottsofferjouren Sveriges egen statistik.

Minskningen motsvarar 15 000 personer som har varit utsatta för brott, vittnen till brott eller anhöriga.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

I Örebro län är motsvarande andel 34 procent.

– Det har man ju känt av tydligt. Både 2015 och 2016 var det ett stort tapp i samband med att polisen omorganiserade sig då deras system inte fungerade som innan, säger Lisa Henningsson, som arbetar på brottsofferjouren Örebro-Lekeberg, en av länets tre brottsofferjourer.

Läs mer: Kraftig minskning av stöd till brottsutsatta

Lisa Henningsson tror att det både är en mänsklig men också en teknisk faktor som ligger bakom att färre ärenden förmedlas vidare till brottsofferjourer.

– Systemet tillåter att man kan gå vidare och göra resterande frågor utan att ställa frågan, vid upptagningsanmälan, säger hon och fortsätter:

– Samarbetet med polisen är bra. De ser till att de som tackat ja förmedlas till oss så att vi kan ringa upp personerna och erbjuda hjälp. Det finns inte illvilja utan det brister i anmälningsupptagningen.

Hur ser du på att det minskat?

– Det ser inte alls bra ut. Jag tror inte behovet av stöd har minskat. Många har många funderingar. Mycket av de frågorna kan vi besvara och vara behjälpliga i.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet