Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jordgubbarna ska enligt utredningen ha tagits med som ett hån mot gängledaren ”Jordgubben”. Hör rådmannen svara hur tingsrätten kunnat visa på att mordet skett inom ramen för ett kriminellt nätverk. Foto: SVT

Fem döms: Planerade mord i Tybble – kopplas till våldsvågen

Uppdaterad
Publicerad

Det var i oktober som en 21-årig man greps av polis strax innan han skulle tända eld på en lägenhet där fyra personer bodde. Polisutredning kunde senare se att 21-åringen agerade på uppdrag av en annan man.

21-åringen greps av poliser som övervakade lägenheten som var måltavla och hade en känd hotbild mot sig.

I anslutning till gripandet hittade polisen en bensindunk och pet-flaskor med brandfarlig vätska.

21-åringen, som döms till fängelse i sex år, hade fått uppdraget av en 19-årig man som döms för stämpling till mord och fängelse i sex år.

Ytterligare tre personer döms för medhjälp till mordförberedelserna. Bland annat en kvinna och hennes dåvarande make som lånade ut sin lägenhet och gav honom tändare och brännbar vätska.

Kopplingar till Foxtrot-konflikt

Enligt domen har brottet skett inom ett kriminellt nätverk.

– Det rör sig om allvarlig brottslighet inom ett kriminellt nätverk som har föregåtts av noggrann planering, säger rådmannen Robert Ingemarsson enligt ett pressmeddelande.

I utredningen framkommer emojis som anspelar på Foxtrotnätverket och utanför porten hittades ett paket med jordgubbar. Enligt Nerikes allehanda har det i utredningen framkommit att 21-åringen skrivit följande meddelande till en annan person.

”Jag ska lämna två paket jordgubbar utanför för att håna ’Jordgubben’ du vet”

Se bilder från brottsplatsen i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisens tekniker visade intresse för en cykel och röd dunk innanför avspärrningarna. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.