Foto: Arkivbild SVT

Fick diagnosen artros – hade ryggtumör

Uppdaterad
Publicerad

En man sökte vård för ryggbesvär och fick diagnosen artros. Värken släppte inte och sex år senare visade det sig att han hade en tumör i ryggen. Nu anmäler mannen händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Mannen vände sig till vårdcentralen i Hallsberg år 2010 och fick en remiss till röntgen. Han fick då svaret att han hade artros i ryggen och började med sjukgymnastik för att lindra smärtorna.

Han skriver i sin anmälan att han under det senaste året haft så svår värk att han fått sova sittandes och att det gått ut över hans arbete.

Fick opereras

Vid ett besök på vårdcentralen i mars i år fick han en ny remiss till röntgen, och fick då beskedet att det var en tumör som låg mellan två diskar i ryggen. Han opererades och känner sig idag helt återställd från ryggbesvären.

Men i sin anmälan till IVO skriver mannen att minst sex år av hans liv mer eller mindre gått till spillo på grund av feldiagnosen från vården. Därför vill han nu ha ekonomisk ersättning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.