Fildelare friad i första hovrättsdomen

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen kom den första hovrättsdomen kring fildelning. En västeråsare som tidigare dömts till 80 dagsböter i tingsrätten friades av hovrätten.

Hovrättsdomen räknas bli viktig för framtida bedömningar av fildelningsbrott.

Det var i oktober förra året som han dömdes av Västmanlands tingsrätt till 80 dagsböter sen han spridit filmen ”Hip Hip Hora” via internet. Han överklagade då domen, eftersom han anser att han inte gjort något brottsligt.

Enligt hovrättens dom i dag går det inte bevisa att det var västeråsarens dator som användes för nedladdning av filmen.

För att mannen skulle fällas krävdes enligt hovrätten dels att det är styrkt att det ip-nummer som framgår av utredningen har tilldelats datorutrustning som tillhör eller disponeras av mannen och dels att det inte kan uteslutas att någon annan använt sig av denna utrustning vid den angivna tidpunkten.

Hovrätten konstaterar sedan att tidpunkten för när överföringen av filmen gjorts inte är bevisad i utredningen, och att det därför inte går att fälla västeråsaren.

– Det är en seger för rättssäkerheten att min klient förklarats oskyldig, säger västeråsarens advokat Torbjörn Persson till nyhetssajten IDG.se.

– Domen visar att det sätt som man i dag samlar in uppgifter på inte håller, skärmdumpar godtas inte. För att få bevis skulle det krävas husrannsakan, men för det krävs att brottet ska kunna ge fängelse, säger Torbjörn Persson.

-Konsekvensen av domen är svår att se, vi och polisen får ta oss en funderare över vad den egentligen betyder, säger kammaråklagare Chatrine Rudström vid åklagarkammaren i Uppsala till TT.

Hon säger, efter att snabbt ha läst domen, att det är förvånande att man friar på grund av bristande teknisk bevisning.

-Jag tyckte att vi hade vad som behövdes utan att göra en husrannsakan. Med det straffvärde som den här typen av brott för med sig, är det inte tillåtet att genomföra en husrannsakan, säger hon till TT.

En husrannsakan i det här fallet hade inneburit att åklagaren beslagtagit den åtalades dator och utrustning för en ordentlig genomgång.

Domen innebär i praktiken att det blir svårt för till exempel filmindustrin och dess intresseorganisationer att driva frågan rättsligt.

-Det är för tidigt att dra några slutsatser ännu, det får vi ta ställning till när vi analyserar domen vidare.

Hovrättsdomen kan överklagas av riksåklagaren.

Fakta: Fildelning och IP-nummer

• IP-nummer är en förutsättning för att kommunikationen mellan datorer på internet ska fungera. Det finns fasta IP-nummer som används vid ständiga uppkopplingar och dynamiska IP-nummer som tilldelas hemanvändare när de kopplar upp sig mot internet.

• Flera användare kan ha samma IP-nummer, dock inte samtidigt.

• I de fildelningsprogram som finns syns användarnas IP-nummer, och branschorganisationerna Antipiratbyrån och Ifpi spårar misstänkta brott mot upphovsrättslagen genom att själva använda programmen.

• De enda som kan koppla ett IP-nummer till en fysisk person är internetoperatörerna. Polisen kan använda tvångsåtgärder och begära ut personuppgifterna, eftersom brott mot upphovsrättslagen kan ge fängelse.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.