Foto: Örebro Universitet

Fixering vid resultat förstör för idrottare

Publicerad

Idrottsforskaren John Jouper på Örebro Universitet har skrivit en handbok för idrottare och tränare. Men den metod han förordar bryter med den klassiska idrottspsykologin.

Sätt inte upp mål utan lägg kraften på själva uppgiften. Så kan man sammanfatta innehållet i John Joupers bok ”Mental tuffhet”.

– Det nya är att vara kvar i genomförandet och fokusera på uppgiften, att acceptera det som är utan att värdera – och hålla bort tankar som leder till stress, säger John Jouper.

Syftet är dock detsamma som med annan idrottspsykologi – att öka förmågan att prestera.

Men enligt John Jouper kan fixeringen vid resultat och medaljer är ett hinder och grogrund för tankar och känslor som kan leda till låsningar och stress. Det traditionella sättet att hantera stressen har varit att lära sig att slappna av.

– Men det är inte säkert att avslappning leder till bättre resultat, konstaterar John Jouper, som istället ser medvetandet om kedjan ”acceptera-nollställa-återfokusera” som sättet för idrottaren att nå toppen av sin förmåga, och det utan att plågas av hämmande prestationsångest.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.