Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jens Bogren säger att han hoppas att Örebroband kommer att ta den här chansen. Foto: Viktoria Kvarnbrant

Fler band ska få möjlighet att spela in – i Örebrostudion

Publicerad

I norra delen av Örebro ligger Fascination Street Studios. Här har internationella band som Opeth och Witchcraft spelat in album.

Och nu ska fler få chansen – genom ett nytt stipendium.

Det första bandet; Stockholmsbaserade The Riven är i gång med att spela in sin tredje skiva. I totalt tio dagar bor bandet bokstavligt talat i studion.

– Vi tyckte att det här projektet lät som ett utmärkt tillfälle att bredda oss mot svenska band och artister i generar som vi normalt inte skulle komma i kontakt med. Sedan tycker vi att de ska få möjlighet att jobba i en riktigt studio, säger Jens Bogren, som äger studion.

I videon ovan kan du höra honom berätta vad projektet kan innebära för Örebro.

Samarbete mellan region och staten

Det finns två internationellt studioresidens i Sverige i nuläget, ett i Sundsvall och numera ett i Örebro. Det är Konstnärsnämnden och Region Örebro län som samarbetar med studion och går in med pengarna i projektet.

– Vi tycker att det är värdefullt att Konstnärsnämnden väljer att investera här. De har en nationell synlighet och det syns när de gör saker. Sen är studion väldigt speciell och håller hög nivå, så det är en spännande aktör som vi vill stötta, säger Isak Bergström, utvecklingsledare inom musik på Regionen.

Det är kulturnämnden som väljer vilkas om ska få stipendiet. Tanken är att ytterligare ett band eller artist ska hinna komma till studion i år, och ytterligare två nästa år. Varje grupp ska också ha en internationell artist med sig.

Studio som satsar på rock

Att det blev just rocken som fick stå i centrum är ingen slump.

– Hårdrocken är en genre som inte har rymts i de statliga och offentliga stödformerna tidigare. Det finns viss musik som har mycket större kommersiell bärighet, hårdrocken är inte en av dem, därför finns det ett stort värde i att ge den förutsättningen, säger Isak Bergström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.