Foto: TT

Fler fick komma till läkaren förra året

Uppdaterad
Publicerad

Både antalet läkarbesök och operationer ökade i länet under 2016 enligt region Örebro län. Samtidigt sänktes kostnaderna för inhyrd personal under 2016.

Det gjordes 28 000 fler läkarbesök i Region Örebro län under 2016 än förra året, och antalet operationer ökade med tio procent. Det skriver Region Örebro län i ett pressmeddelande.

88 procent av patienterna som sökte en läkare på vårdcentralen fick träffa en inom sju dagar.

Tillgängligheten ökade

En större andel av patienterna fick också ett nybesök på sjukhus, eller en operation inom 60 dagar, än året innan. Det visar preliminära produktionssiffror från Region Örebro län.

– Tillgängligheten förbättrades trots att det gjordes fler läkarbesök och fler operationer. Det är bland annat en följd av en samlad hälso- och sjukvårdsorganisation med ökad samverkan mellan sjukhusen, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson (S), regionstyrelsens ordförande.

Sänkta hyrkostnader

Den stora utmaningen framöver blir att dra ner på hyrläkare- och sköterskor. Den strategi som samtliga landsting och regioner har antagit anger att om två år ska man vara oberoende av inhyrd personal.

Men på regionen kan man redan nu visa på en positiv tendens. Som ett av ett fåtal landsting/regioner sänkte man kostnaderna för inhyrd personal med 1,6 miljoner kronor 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.