Kvarlevor från offren har samlats på en minnesplats. Foto: Rebecca Blackwell/TT

Folkmordsdömd överklagade livstidsdom – tas upp i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Svea hovrätt tar upp folkmordsfallet där en man i juni dömdes till livstids fängelse för folkmordet i Rwanda 1994. De vill inför förhandlingarna även besöka landet.

Mannen, som är i 50-årsåldern och hemmahörande i Örebro, dömdes av Stockholms tingsrätt till livstids fängelse för folkmord och grovt folkrättsbrott efter att ha dömts skyldig till att ha deltagit i folkmordet i Rwanda 1994. Han överklagade domen, som nu kommer att tas upp i Svea hovrätt.

Inför rättegången ansöker nu rätten om att få besöka Rwanda för att se flera av de byar där folkmorden ägde rum. De vill även se bland annat en skola, kyrka och ett kloster med anknytning till fallet. I de fall det blir aktuellt vill man även kunna hålla förhör med målsäganden och vittnen, antingen direkt i landet eller via videolänk.

Folkmordsdömd örebroare

Tingsrätten var där

Även när förhandlingarna hölls i tingsrätten ville rätten besöka landet, vilket då beviljades och man hoppas nu på ett liknande samarbete. De som i så fall skulle åka är, förutom rätten bestående av hovrättsråd, domare och nämndemän, även protolkollförare, åklagare, försvarare, målsägandebiträden samt tolk och eventuellt svensk polis.

Ska ha haft central roll

Tingsrätten bedömde att mannen haft en ledande roll i folkmordet och i bevisningen mot mannen fanns många vittnesmål. Mannens advokat, Thomas Bodström, menar dock att mannen är oskyldig.

Hovrättens förhandlingar kommer påbörjas den 11 september och beräknas pågå till februari 2019. Besöket i Rwanda ansöker man om att kunna göra i oktober.

Folkmordet i Rwanda

Uppskattningsvis 800 000 människor dödades under folkmordet i Rwanda våren 1994. Det leddes av extremnationalister från majoritetsfolket hutu.

De flesta offren tillhörde minoritetsfolket tutsier, men även hutuer som sågs som medlöpare mördades.

Folkmordet var noga planerat, men utlösande faktor var nedskjutningen – oklart av vem – av det flygplan som dåvarande hutupresidenten Juvénal Habyarimana och hans burundiske kollega Cyprien Ntaryamira färdades i.

Habyarimana hade då skrivit på ett fredsavtal med tutsigerillan RPF, vilket en del såg som ett svek.

Efter 100 dagars dödande störtade RPF folkmordsregimen och styr än i dag. Den forne gerillaledaren Paul Kagame är fortfarande landets president. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkmordsdömd örebroare

Mer i ämnet