Daniel Jansson Hammargren är förvaltningschef för Vård- och omsorg i Örebro kommun. Foto: SVT

Vårdchefen: ”Ett rimligt sätt att spara pengar på”

Uppdaterad
Publicerad

Den 16 januari när den nya omorganisationen inom hemvården sattes i bruk sattes en redan uttröttad personalstyrka på prov. Pengar ska sparas och planeringen har blivit mer teoretisk än praktisk.

– Jag vet att det är tufft nu, men vi måste titta på det långsiktigt, säger förvaltningschefen Daniel Jansson Hammargren.

Främsta orsaken till den nya omorganisationen för den kommunala hemvården är att spara pengar. 10,5 miljoner ska sparas i administrativa kostnader genom att förflytta planeringen.

Tidigare gjorde varje enhet sin egen dagliga planering, nu ska den istället centraliseras. Kritiken från Kommunal är dels att sköterskorna inte vet vem de ska vända sig till när det inte fungerar samt upplever att de som sköter planeringen inte har tillräcklig insyn i hur det går till i praktiken.

– Jag respekterar de synpunkterna, men långsiktigt ska det leda till en ännu bättre fungerande verksamhet, säger Daniel Jansson Hammargren, förvaltningschef för Vård och omsorg i Örebro kommun.

Är det rimligt att spara in så mycket på just denna del av organisationen?

– Ja, det är fullt rimligt.

Räknar med problem i början

Daniel Jansson Hammargren förklarar att han är väl medveten om att problem uppstår i och med en sådan här förändring. Men att utvärdera redan nu och säga att det inte lyckats går inte, menar han.

– När Kommunal hörde av sig kallade jag till möte omgående. Det är jätteviktigt att vi diskuterar med facken, driftplanerarna, våra chefer och avdelningschefer. En så här stor omorganisation behöver finjusteras och komma till rätta.

– Jag förstår att det är tufft. Jag vill inget annat än att personalen ska må bra och ska kunna ge den bästa vården till de vi är till för. Men förändringarna är viktiga ur ett längre perspektiv. Det är mitt jobb att säkerställa de politiska besluten och prioritera därefter.

Vikariebristen ett kvarstående problem

Vikariebristen, hur påverkas nya organisationen av den?

– Vikarieproblematiken aktualiserades för ett år sedan och intensifierades under sommaren. Det är ett problem som finns i riket i stort och kan inte kopplas till omorganisationen.

Vad gör ni i nuläget för att förbättra situationen?

– Jag har ett möte inbokat med personaldirektören om några veckor. Men vikariebristen är sannerligen inte ett problem som är lätt att komma till rätta med, säger Daniel Jansson Hammargren.

Se hela inslaget här på SVT PLAY

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.