Arkivbild. Drygt 1.600 liter öl fanns bland annat lastat i en minibuss. Foto: SVT

Förde in tusentals liter öl och sprit – frias från smuggling

Publicerad

Mannen handlade litervis med sprit, vin, starkcider och drygt 1.60ö liter starköl i Tyskland. Han gjorde det på uppdrag av två andra män. Vid gränsen stoppades han men nu konstaterar Tingsrätten i Örebro att det verkar rimligt att alkoholen var för privat bruk. Männen frias nu från misstankar om smuggling.

72,6 liter sprit, 13,5 liter vin 47,52 liter starkcider och 1639,44 liter starköl. Det var vad som rymdes i den skåpbil som en man försökte ta med in över gränsen från Tyskland 2015.

Alkoholen var dock inte till honom själv utan två andra män, bosatta i  Karlskoga och Degerfors, som lämnat en omfattande beställning.

Tullen tog alltihop i beslag och männen fick sedan gå upp i tingsrätten åtalade för smuggling.

Tingsrätten tänkte annorlunda

Men efter att ha hört de två männens berättelse om vad de skulle använda alkoholen till gjorde Tingsrätten i Örebro en annan bedömning.

Den ena mannen konstaterade att han alltid vill ha öl hemma – ”för man kan inte vara utan”. Av detta drar tingsrätten slutsatsen att ”mannen förtär en i bedömningen beaktansvärd mängd alkohol”.

Vidare anger han att han skulle ordna en fest för arbetskamraterna vilket får rätten att kommentera att ”det finns heller inte anledning att betvivla att det vid en sådan fest förtärs en större mängd alkohol”.

Mannen frias därför från anklagelserna.

Två år sedan beslaget

Den andre mannen hade inte mindre än tre jämna födelsedagar i familjen framför sig. Han hade visserligen redan köpt alkohol men när han fick erbjudandet om att handla billigt på andra sidan landsgränsen så nappade han på den.

Tingsrätten konstaterar att det inte heller i dessa fall finns något anmärkningsvärt i detta.

Även denne man frias, liksom mannen som köpte in alkoholen i Tyskland.

Festen över

Tingsrätten beslutar också att alkoholen ska ges tillbaka till de två männen.

Eftersom den togs i beslag för två år sedan och alla firanden redan genomförts är det oklart vad de ska använda spriten till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.