Gäster som börjar spontandansa kan fortfarande bli besvärligt för restaurangägare och krögare. Foto: Karin Malmhav / TT

Fortfarande möjligt att bli dömd för ”olaglig dans”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det gått över ett år sedan en motion antogs om att avskaffa polistillståndet för dans har lagen inte ändrats. Något som fått besökningäringens branschorganisation Visita att reagera.

Det har snart gått ett och ett halvt år sedan en motion om att slopa tillståndskravet för att ordna danstillställningar gick igenom. Men ännu har det inte skett någon ändring i lagen.

LÄS MER: Spontandans kan bli slutet för Lindesbergsrestaurangen

”Fullständigt befängt”

Nu kräver branschorganisationen Visita att regeringen tar tag i frågan.

– Vi har fall från sommaren där restauranger polisanmälts för olaglig dans. Det är fullkomligt befängt att polis lägger resurser på detta år 2017, säger Eva Östling, vd på Visita i ett pressmeddelande.

Krögare har varit tvungna att ansöka om danstillståndet för att spela musik som uppmanar till dans. Något som i de flesta fall fungerar bra i Örebro län enligt polisen. Men även här har det förekommit anmälningar om olaglig dans.

LÄS MER: Snart tillåtet att dansa – nu kan han andas ut

Fängelse i 6 månader

I flera fall när spontandans har uppstått utan danstillstånd på andra håll i landet har ägaren straffats med böter och också riskerat indraget serveringstillstånd.

Högsta straffet för olaglig dans är fängelse i 6 månader.

– Regeringen måste agera nu och få till lagändringen. Att pengar och tid läggs på att lagföra krögare för att de haft gäster som spontandansar är idioti. Det är slöseri med samhällets resurser och poliserna ska självklart nyttjas för viktigare uppgifter, säger Eva Östling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.