Vali Ahmed Foto: Anders Nord / SVT

Fortfarande ovisst om Marias pappa får stanna

Uppdaterad
Publicerad

Lyckan blev kortvarig efter att Maria och hennes pappa Vali återförenats i Sverige.

Migrationsverket beslutade att Vali skulle utvisas. Klasskamrater och politiker engagerade sig för att Marias pappa skulle få stanna i Sverige. Och i sista stund stoppades utvisningen.

Idag väntar familjen fortfarande i ovisshet på ett besked från Migrationsverket.

Fallet med Maria Ahmed

Som 9-åring kom Maria Ahmed ensam till Sverige. Många har berörts av hennes kamp för ett liv tillsammans med hela sin familj i Sverige. Första gången SVT Nyheter Örebro träffade Maria engagerade sig klasskamrater och politiker för att stoppa utvisningen av hennes pappa.

Idag är Maria 13 år och går i sjunde klass. Nu har hennes mamma Fateme och storasyster Zahra lyckats ta sig till Sverige. Men pappa Vali och storasyster Zahra väntar fortfarande på beslut från Migrationsverket.

–  Det skulle varit mycket bättre om min pappa och syster fått uppehållstillstånd. Då behöver man inte bära sin oro och tänka på det hela tiden, säger Maria Ahmed.

Besked till sommaren

Flyktningsituationen i Sverige gör att många får vänta länge på beslut om upphållstillstånd eller utvisning. Familjens advokat tror att beskedet från Migrationsverket kan komma under sommaren.

Marias mamma läser på SFI men Vali kan inte göra så mycket i väntan på beskedet från Migrationsverket. Han lever ett liv i ovisshet och ängslig väntan, kan varken plugga eller jobba.

– Jag har det väldigt jobbigt, jag kan inte planera någonting för framtiden, säger Vali Ahmed.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet med Maria Ahmed

Mer i ämnet