Foto: SVT

Från division 5 till fotbolls-EM på några månader

Uppdaterad
Publicerad

Till vardags är han speaker för Frövi IK. Nu ska Niclas Leo till Paris och kommentera EM-fotboll. Hans uppgift är att peppa de svenska supportrarna, och allra helst vill han läsa upp svenska målskyttar.

Det började med att Niclas Leo och en kollega fick agera speaker och spela musik under ett EM-kval i futsal (en variant av inomhusfotboll) som arrangerades i Skövde. Det ledde till att han fick en kontakt med Svenska Fotbollsförbundet, som frågade om han ville följa med som speaker till Paris.

– Jag svarade ja utan att egentligen veta vad det var, det lät häftigt. Jag skulle få se alla matcher som Sverige spelar på plats, förmodligen från innerplan, säger Niclas Leo.

Fotbolls-EM 2016

”Det är mäktigt”

Som mest har han kommenterat matcher inför 6.000 personer, då på Behrn Arena i Örebro. Nu kanske det blir 80.000 personer i publiken och på ett betydligt större evenemang – fotbolls-EM i Frankrike.

Varje nation ha en egen teamspeaker som ska arbeta vid sidan av huvudspeakern. Niclas Leo ska bland annat läsa laguppställningar och peppa publiken på svenska.

– Det är mäktigt och framför allt en stor ära att de tror på mig och att jag har fått den här chansen. Sen är det pirrigt, säger Niclas Leo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM 2016

Mer i ämnet