Foto: Axel Brantemo/SVT

Fristående förskolor bryter ny mark

Publicerad

Fortfarande saknar ungefär hälften av alla kommuner i länet alternativ till kommunens förskoleverksamhet. Men några som länge bedrivit fristående förskola ute i länet är Solberga förskolor.

– Det känns som att föräldrar vill välja och göra aktiva val, säger Maria-Pia Karlsson, vd för företaget.

Det var för snart två år sedan som Solberga förskolor öppnade sin första förskola, Rörmokeriet i Lindesbergs kommun. Sedan dess har det flutit på bra för företaget som nu har förskolor på gång i bland annat Nora och Länna.

Förskoleupproret

– Det gick bra och fort att starta upp i Lindesberg. Vi hade lite problem i början med att hitta en lokal, men när det väl var fixat gick det väldigt snabbt och vi fyllde på med barn fort, säger Maria-Pia Karlsson som driver Solberga förskolor tillsammans med Anna Almlöf.

Såg behov i Lindesberg

Intresset för att starta fristående förskolor kom efter att de båda fått barn och såg en chans att utveckla verksamheten.

– Jag har fem barn och Anna har tre barn genom det har vi erfarenhet av barnomsorg och då kände vi att vi kunde utveckla det och göra det till det vi ville att barnomsorgen skulle vara. Vi såg även att det fanns ett behov i Lindesbergs tätort, säger Maria-Pia Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förskoleupproret

Mer i ämnet