Foto: Malin Gotlin /SVT

Yrkesutbildning för unga

Uppdaterad
Publicerad

Runt 150 jobbsugna ungdomar tog sig till Conventum i Örebro på måndagen. De hoppades bli någon av de 15 som får en yrkesutbildning inom park- och trädgårdsskötsel hos Öbo.

På måndagseftermiddagen kallade det kommunala bostadsbolaget Öbo till en informationsträff på Conventum i Örebro. Och salen var fullsatt till sista stol när Anna Jönsson, chef för fastighetsskötsel, berättade om den betalda yrkesutbildningen som Öbo drar igång i december.

– Vi har under flera år märkt att det blir svårare och svårare att rekrytera till fastighetsskötaryrken och trädgårdsyrken, eftersom utbildningar omkring oss lagts ner en efter en, säger hon.

Stort behov

Det är första gången som bostadsbolaget startar en sådan här utbildning och man riktar sig till ungdomar mellan 18 och 24 år. Utbildningen sträcker sig över elva månader och det finns inget löfte om anställning efteråt, men behovet av kunnig personal på området bedömer Anna Jönsson som ganska stort.

Lång kö

Efter den allmänna informationen fick alla som fortfarande var intresserade av att lära sig beskära träd, veta mer om bästa jorden i en viss plantering och så vidare ställa sig i kö för en första snabbintervju. Och kön var lång. Något som nästan helt avskräckte 23-åriga Khaire Mohammed Ali.

– Först tänkte jag ”vad är chansen att du får något”, men sedan tänkte jag ”vad gör du med livet om du inte tar chansen”. Jag kan vara en av de 15 personerna som får jobbet, säger han.

Så från att nästan ha vänt på klacken ställde han sig sist i kön men CV:t under armen. I det står det bland annat att han har haft sommarjobb på Öbo inom parkskötsel, något han hoppas ska öka hans chanser.

Önskar fast tjänst

En annan som också har viss erfarenhet av yrket, men som också saknar utbildning för det är Ellinore Bodewall, 23 år. Hon är glad att möjligheten till utbildning med lön ges på det här viset.

– Jag hoppas få gå den här utbildningen och så ser jag det som en chans att få en fast anställning, eftersom det är svårt att få det.

Vad gillar du med yrket?

– Att man får vara ute och att det är fysiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.