Futurum: ”Det här får inte inträffa”

Publicerad

Futurum Fastigheter ser allvarligt på att asbest spridits vid renoveringen av Risbergska skolan i Örebro.

– Det här får inte inträffa, säger deras tekniska chef.

Att det finns asbest i byggnaden är känt sedan tidigare och det var också det anlitade saneringsföretaget som gjorde upptäckten, då en av deras anställda såg hur två byggarbetare kom bärandes på rör som inte sanerats.

– Det är allvarligt. Det här får inte inträffa, säger Bengt Asplund, teknisk chef på Futurum Fastigheter som äger Risbergska skolan.

Sanering pågår

Då fanns ett 40-tal byggarbetare i lokalerna och saneringsföretaget tog direkt kontakt med fackförbundet Byggnads som la ett omedelbart stopp på byggarbetsplatsen.

– Nu på onsdag har vi en träff med de inblandade för att reda ut vad som hänt, säger Bengt Asplund.

Källaren, där rören kapades, håller nu på att saneras, medan byggarbetet på markplan har varit igång som vanligt under dagen eftersom prover inte visat tecken på asbest där.

Delar av källaren på Risbergska skolan håller nu på att saneras. Foto: SVT

Läs mer: Asbest spreds vid skolrenovering

På Risbergska skolan bedrivs vuxenutbildning, men det ska inte finnas någon risk för att lärare eller elever utsatts för dammet då delen som renoveras är avstängd. Däremot uppmanas alla byggarbetare att uppsöka vård.

– Det är klart att det har varit en viss oro innan omfattningen av skadan var klarlagd, säger Bengt Asplund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.