Foto: Region Örebro / SVT

Fysisk aktivitet minskar risker för gravida

Uppdaterad
Publicerad

Inom mödrahälsovården i Örebro län genomfördes en studie på viktuppgång bland gravida. Studien, som är en del av Ann-Kristin Rönnbergs avhandling vid Region Örebro län, visade att överflödig viktuppgång som kan medföra risker, kan minskas med hjälp av fysisk aktivitet på recept (FaR).

Att som gravid gå upp för mycket i vikt kan bidra till komplikationer under graviditet och förlossning. Enligt en ny studie kan det motverkas med enkla åtgärder. En halvtimmes promenad eller simning i ett visst tempo var exempel på recept som delades ut till deltagarna i studien och som gav resultat.

Vad är en överflödig viktuppgång?

– Det varierar väldigt mycket beroende på vad man har för vikt innan man går in i en graviditet. Men det är viktigt att man inte går ner i vikt. Man ska inte banta och oavsett om man innan graviditeten har fetma så ska man gå upp mellan fem till nio kilo, säger Ann-Kristin Rönnberg.

BMI avgörande

Amerikanska Institute of medicine, som arbetar med biomedicinsk forskning och hälsa, rekommenderar viktuppgång i relation till det BMI kvinnan har innan graviditeten. Om kvinnan har ett BMI inom kategorin normalvikt bör hon gå upp mellan 11,5 till 16 kilo. För någon som redan är överviktig bör man inte gå upp mer än 11,5 kilo och vid fetma inte mer än 9 kilo, enligt Institute of medicine.

Hur vanligt är det med övervikt vid graviditet?

– Det är ungefär 60 procent som går upp för mycket i vikt under graviditeten, säger Ann-Kristin Rönnberg.

Vilka komplikationer kan det leda till?

– Enligt tidigare forskning är för hög viktuppgång kopplat till en ökad risk för bland annat stora barn, vilket i sin tur kan leda till mer bristningar och att det är större risk för kejsarsnitt. 

Barnen kan drabbas av övervikt

– Det är en långtidsrisk för kvinnan som får svårare att gå tillbaka till tidigare vikt och får ökad risk för övervikt och fetma. Även barnen får en ökad risk för fetma på lång sikt, säger Ann-Kristin Rönnberg.

Kvinnorna som deltog i studien fick ordination på fysisk aktivitet, tätare vägningar och mer fokus på viktuppgång under kontakten med barnmorskan. Att man ordinerar fysisk aktivitet är inget nytt, men det har tidigare inte testats för gravida i Örebro län.

Mer än promenader

Som fysisk aktivitet rekommenderades promenader eller simning i medelintensivt tempo beroende på vilken graviditetsvecka kvinnan var i. Men det är inte riktigt så lätt som att bara ta en promenad, menar forskaren Ann-Kristin Rönnberg.

– Kvinnorna fick bättre information och fick tillsammans med barnmorskan fylla i en viktkurva där målintervallet märkts ut. I vilket tempo man ska röra på sig beror också på vilken form man varit i innan graviditeten. Om man drabbats av foglossning kan simning vara bättre.

Vad bör man tänka på när man tränar som gravid?

– Man ska undvika kontaktsporter med risk att man kan få slag mot magen, eller sporter med risk för att falla, till exempel ridning. I övrigt kan man i stor utsträckning försöka bibehålla de aktiviteter som man haft innan graviditet.

Handlar om en kombination

Inom studien berördes inte vilken typ av kost som var lämplig, då alla gravida redan informeras om Livsmedelsverkets råd som handlar om kost under graviditet.

– Jag tror det var kombinationen motivation, information och fysisk aktivitet som ledde till ett positivt resultat, säger Ann-Kristin Rönnberg.

445 friska kvinnor som fick barn mellan 2007 och 2010 ingick i studien. Kvinnorna följdes upp till ett år efter förlossningen och barnen följdes sedan inom barnhälsovården fram till 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.