”Det är en tråkig situation i och med att vi förlorar representation i kommunfullmäktige”, säger Per Söderlund, distriktsordförande för Sverigedemokraterna, med anledning av avhoppet. Foto: SVT

Gjorde succé i valet – nu lämnar fem partiet

Uppdaterad
Publicerad

Alla Sverigedemokraternas fyra ordinarie ledamöter i kommunfullmäktige i Karlskoga lämnar nu partiet – men de kommer att sitta kvar som politiska vildar. Även en av de två ersättare hoppar av. Avhoppet skapar problem för Sverigedemokraterna men kommer att få liten påverkan på politiken i kommunen.

– Det är en tråkig situation i och med att vi förlorar representation i kommunfullmäktige tills de lämnar eller att vi kommer till nästa val, säger Per Söderlund som är distriktsordförande för Sverigedemokraterna.

Valet 2014 blev en succé för Sverigedemokraterna i Karlskoga. Partiet fick över åtta procent av rösterna och blev det tredje största partiet i kommunen.

Men trots framgången så står allt inte rätt till. Nu drygt ett år efter valet väljer samtliga fyra ordinarie ledamöter och en ersättare i fullmäktige att lämna partiet – samtidigt som de behåller sina politiska uppdrag.

Vill inte kommentera

De vill inte kommentera händelsen idag men en av avhopparna Mikael Hedström säger, utan att precisera ytterligare, att situationen blev ohållbar.

Enligt distriktsordföranden Per Söderlund handlar det troligen om en personkonflikt med någon annan inom partiet.

– Det verkar vara det enligt den uppfattningen som jag fått så är det person konflikt som det handlar om, säger Per Söderlund.

Det här är inte första gången som det är turbulent bland Sverigedemokraterna i Karlskoga. För drygt ett år sedan blev en ledamot utesluten ur partiet då han bland annat kallat en kommunanställd för ”jävla kärring”.

Påverkar inte beslut

Samtidigt är det inte många som tror att det senaste avhoppet kommer att påverka politiken i Karlskoga.

– Det påverkar inte majoritetsförhållandena på något sätt. Det blir fyra som kommer att sakna partibeteckning i vårat fullmäktige. Men det kanske kommer att bli en ändrad inriktning på de förslag som de ställer ibland, säger kommunfullmäktiges ordförande Anders Ohlsson (S).

Hur ska ni arbeta långsiktigt för att det inte ska hända igen?

– Nu handlar det om att vi ska försöka förmå de personer som sitter kvar till att lämna. Det andra är att arbeta mot 2018 så att vi inte hamnar i samma sits då, säger distriktsordförande Per Söderlund (SD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.